Gymnasiemässan – Nervösa 96or och en massa Festis

By on November 26, 2011 in Columns, Events

Så var det återigen dags för Gymnasiemässan, det största eventet för Stockholms niondeklassare. Tusentals människor drog sig under torsdagen, fredagen och lördagen ut till Stockholmsmässan i Älvsjö för att försöka få någon sorts klarhet i det viktigaste valet en 15-åring gör – gymnasievalet.

Gymnasiemässan består till största delen av en massa nervösa ansikten i ett virrvarr av människor. Den ena efter den andra smyger sig blygt fram till dem olika montrarna, och ställer sig osäkra en bit bort. De är inte riktigt säkra på om de vågar gå fram till oss äldre människor och fråga någonting. Man lär sig snabbt att själv spana efter människor som står där och sedan snabbt gå fram och säga något i stil med: “Hej! Är du intresserad av Kungsholmen?”

Många av niorna har också med sig föräldrar som inte är ett dugg blyga och som helt tar över samtalet medan deras barn står bredvid och lyssnar. Andra har själva sina föräldrar i släptåg och ställer sina egna frågor, medan ytterligare andra bara går helt själva. En kille jag pratar med är oerhört förberedd och har med sig ett formulär med frågor som han själv fyller i under vårt samtal. Majoriteten av eleverna skriver dock inte ner någonting utan lyssnar bara uppmärksamt (förhoppningsvis).

De flesta frågorna man får är ganska repetitiva; Vad är intagningspoängen? Hur är det på skolan? Varför ska jag välja den här skolan? Jag försöker svara så gott jag kan på allt och jag tror att jag lyckas ganska väl. Det genomgående temat för mig är; “Gå på öppet hus, det är så man bestämmer sig.” Vissa frågor är lite underligare och kräver en hänvisning till någon av lärarna eller SYV. Det är svårt för oss att veta exakt vad man ska ha för poäng för att komma in på en universitetsutbildning. En lärare som kommer fram frågar till och med om eleverna på Kungsholmen röker hasch, för det har hon tydligen hört av sina grundskoleelever. Det tar nog priset för dagens underligaste fråga.

Vissa perioder är det lugnt, speciellt framemot slutet av eftermiddagen, men mitt under dagen är det proppfullt. För oss elever blir det mycket spring hit och dit i jakt på rätt kursplan eller för att försöka hitta någon som går ett visst program, och så vidare. Det blir uttröttande efter ett tag. Men för att vi ska klara oss igenom dagen får vi från Kungsholmen i alla fall obegränsad tillgång till ett lager med Festis som är gömd i botten av ett skåp. Tack för det!

På det hela taget var det en jobbig men mycket rolig dag, och förhoppningsvis kommer vi i augusti att välkomna många av dessa människor in i vår gemenskap som nästa generationens KG:are.


By