Inför högskoleprovet

By on March 14, 2012 in Events, Reportages

Snart ska tusentals svenskar sätta sig i skolbänkarna på en lördag för att skriva Högskoleprovet. För de som tänkt plugga är det hög tid att sätta igång nu och även om man inte tänkt göra det kan det vara bra att börja planera den stora dagen.

Många förstagångsskrivare struntar i att plugga och ser det som ett testprov, men vissa satsar direkt och av dem som skrivit provet förut vill de flesta ägna sig åt lite förberedande plugg. Kanske har du redan satt igång med förberedelserna, annars börjar det bli dags nu. Populärast är ”Den kompletta guiden till Högskoleprovet” och den finns i skolans bibliotek. Tyvärr är det  lång kö till den, men deppa inte över det, det är inte kört! På internet finns alla gamla prov, inklusive förra årets som är uppbyggt på samma sätt som i år, det går lika bra att plugga där.

Självklart är förberedelserna veckorna innan viktiga, men dagarna innan och planeringen under själva provdagen är minst lika viktig. Alla laddar vi upp olika, sömn eller fest, testa dig fram, vad passar bäst? Kom ihåg att ta med mellanmål för pauserna. Inget är så pinsamt som en kurrande mage i ett tyst klassrum och dessutom är det viktigt att få ny energi. Tänk på att det är många som skriver provet samtidigt och att alla har lunch på samma gång. Ta med matsäck eller planera var du ska äta innan, annars blir det svårt att hinna få i sig något. Ett hett tips är också att försöka få lite frisk luft mellan provdelarna, då är risken inte lika stor för huvudvärk fram mot slutet av dagen!

Tips finns det oändligt av och alla satsar vi på olika taktiker för att uppnå det där drömresultatet; 2.0. Men kanske är det ändå något mer än goda förberedelser som krävs för det.


By