En KG:ares guide till Fridhemsplan

By on September 19, 2012 in Columns, Life at KG

Photo: Stella von Koskull

Till er ettor som kanske inte känner till Fridhemsplan så väl (ännu), presenterar KZINE “En KG:ares guide till Fridhemsplan”. Helt enkelt en liten guide till de klassiska ställen en äkta Kungsholmare går till innan, efter eller under skoltid.

Kaféer, barer, affärer, ja det finns mycket av allt i Fridhemsplan och nära Kungsholmens Gymnasium. Men hur vet man egentligen vilket av alla ställen man ska gå till? Vi är här för att hjälpa er hitta de klassiska KG-ställena!

En kaffe “to-go”
Vill du ha en kaffe att sippa på under lektionen som hjälp för att koncentrera dig på vad det egentligen är läraren babblar om där framme? Då finns det flera olika alternativ, i flera olika prisklasser och smakklasser.

Budgetalternativet är ICA-kaffet. Glider du ner till ICA Hantverkargatan och tar en kaffe i maskinen mittemot smågodiset får du en helt okej kaffe till ett riktigt bra pris. Endast 5 kronor kostar koppen och är därför något du kan unna dig ganska ofta. Vill du dessutom ha en kanelbulle till kostar det bara en tia allt som allt. Ett annat plus är att det är det närmaste alternativet (skolans kafeteria räknas inte) och att du hinner dit på de 10 minuterna mellan lektionerna utan att bli sen.

Vill du ha något lite godare och kanske lite större i mellanprisklassen? Fortsätt då en liten bit längre ner på gatan så hamnar du på 7-Eleven. Smaken på det vanliga kaffet är snäppet bättre än ICAs och här kan du ju självklart välja en latte eller cappuccino. 20-25 kronor ger dig gott kaffe men kanske färre dagar då du kan unna dig en. Även Pressbyrån hamnar i ungefär samma smak- och prisklass enligt mig, men mellan två lektioner hinner du förmodligen inte dit. Den är reserverad till när du kommer till skolan på morgonen eller kanske när du har en långrast.

Det godaste men också dyraste kaffet hittar du på Espresso House i tunnelbanan. Det ungefärliga priset på Espresso House känner ni säkert till (omkring 25-30 kr koppen) men där snackar vi gott kaffe!

Visst finns det andra fik i närheten att köpa kaffe på, men dessa har jag aldrig testat. Det får helt enkelt ni läsare testa och bedöma själva.

Barer
De flesta ettor kanske inte kommer in på en bar (om du inte råkar ha ett falskleg eller är äldre än dina klasskamrater), men ni får helt enkelt se denna sektion som ett tips för framtiden.

Det finns många barer runt Fridhemsplan; Dovas, Nivå 22, Bar 08, Johannes (f.d. Uffes, f.d. Cash Bar, f.d. Star Bar) och en del andra. Men det finns bara en som gäller för den äkta KGaren. Jonnys!  Jag vet ärligt talat inte varför men Jonnys är helt enkelt stället du alltid går till när du vill ta den där “after school”-ölen om du går på Kungsholmens Gymnasium.

Ett klart bevis: på förra årets mösspåtagning började samtliga treor skandera: “Vi ska till Jonnys, vi ska till Jonnys” och sedan drog alla mycket riktigt dit. Uteservingen var överfull den dagen, kan jag säga.

Fik
Ska du ta en fika med kompisarna efter skolan eller kanske på håltimmen? Återigen finns det extremt många alternativ runt Fridhemsplan men de flesta Kungsholmare brukar sätta siktet på Café Fix på S:t Eriksgatan. Stockholms äldsta café är mycket mysigt, och har gott kaffe, goda mackor och goda sötsaker.

Det dåliga med Café Fix är dock att det ofta kan vara fullt. Då kan det vara värt att ta sig ner till Thelins längre ner på gatan. Inte lika mysigt men det finns dock gott med platser och gott fika.

Till slut vill jag bara säga att det självklart kan vara så att jag trots att jag har gått på skolan i över två år har missat något här omkring. Så lämna gärna en kommentar om ni känner till något ställe som andra borde veta om.


By