Karnevalen inställd!

By on September 5, 2012 in Events

“Får man skämta om det här?” Årets tema för Karnevalen har väl inte undgått någon, vare sig elev, lärare eller skolstyrelse. Temat hade redan innan karnevalen ens genomförts skapat kontroverser, problem och obehag. Idag mitt på dagen kom i alla fall beskedet att årets karneval är helt inställd.

Det är när vår klass redan spenderat större delen av vår filosofilektion med att diskutera årets karnevaltema som elevkårsordförande Ida och en av våra rektorer dyker upp med nyheterna. Årets karneval är inställd på grund av de många tveksamheterna med temat.

Redan innan beskedet hade nått oss var diskussionen lång och frågorna många i klassrummet.

Kunde elevkårsstyrelsen ha förhindrat det här genom att välja ett mindre “farligt” tema? Eller är det inte deras ansvar hur programmen väljer att tolka temat? Deras avsikt var ju säkerligen inte att alla idéer folk fick skulle hamna farligt nära eller långt över gränsen för vad som är okej. Men kunde de kanske redan från början ha valt ett annat tema?

Kunde skolledningen ha gått in tidigare och inte godkänt detta tema? Sagt “nej det här fungerar inte, ni får hitta på något annat”? Det är ju trots allt skolledningen som är ansvarig för oss elever och för att se till så att ingen känner sig kränkt på skolan. Så borde de i så fall ha förutsett att detta tema kunde skapa problem och helt enkelt sagt nej till det tidigare?

Eller ligger det yttersta ansvaret ändå på oss alla som tolkat temat? Idéerna man hört om är ju inte helt politiskt korrekta, faktiskt långt därifrån, och många skulle nog ha kunnat uppfattats som kränkande om de faktiskt spelats upp i amfiteatern imorgon. Och det är ju alla vi elever som varit med och skapat dem.

Det svåra är ju att de flesta som hör temat börjar tänka i de banor som ligger nära gränsen för vad som faktiskt är okej att skämta om. Elevkåren tänkte sig säkert inte det här men det är dit tankarna går automatiskt för de flesta. Och man vill ju trots allt tolka temat bra, och inte göra något som ligger för långt ifrån det. Det är så man vinner. Men i hetsen att komma på något sådant tror jag många glömde att faktiskt tänka över sina förslag.

Kan det här uppfattas som kränkande eller vara obehagligt för någon?

För det är ju det saken handlar om. Det här med att gå över gränsen betyder väl egentligen att om en enda person känner obehag eller känner sig kränkt över uppträdandet så skulle det varit kränkande. Så gick åtminstone diskussionen i vårt klassrum idag.

Oavsett vad man tänker är det dock ingen idé att försöka lägga skuld på någon eller komma på vems fel det är. Det är ingens fel. Vad som är gjort är gjort och kanske är det tur att karnevalen inte gick av stapeln som den skulle ha gjort imorgon. Karnevalen handlar ju trots allt om att förena oss men just i år blev resultatet på vissa ställen motsatt. Vissa ville helt enkelt inte vara med för att de tyckte att uppträdandena blev så pass obehagliga. Och jag förstår dem verkligen. Som vår alltid lika visa filosofi- och svensklärare säger under lektionen:

“Skulle du kunna ställa dig själv inför tusen pers och leverera skämtet själv? Kan du inte så kanske du inte borde vara med.”

Går det emot ens principer, eller kan man helt enkelt inte stå för det ens program skulle ha gjort så kan man ju inte vara med.

I klassen pratar vi också om att det smartaste att göra, om man nu bara kan komma på hemska ämnen att skämta om, kanske är att se till att gardera sig så pass att man verkligen inte tror att någon kommer ta illa upp. Men oavsett blev det hela en otroligt svår balansgång på gränsen för vad man egentligen kan eller inte kan skämta om.

Personligen är jag nog mest lättad att karnevalen blev inställd i år. Det kändes helt enkelt för riskabelt, det var för lätt att någon skulle gå över gränsen. Men främst ska karnevalen vara något att se fram emot. Något för att få klasserna att “bonda”. Något som ska vara kul. Jag såg inte alls fram emot årets karneval, och det var säkert många som delade den känslan med mig. Det var synd att det blev så här men jag är idag mest glad att karnevalen är inställd. Vi får väl helt enkelt lägga det här bakom oss och koncentrera oss på någon annan rolig aktivitet som arrangeras snart. Det brukar ju vara många så här i början av året.


By