Det sista hindret mellan mig och alperna

By on February 22, 2013 in Life at KG

alpernaSportlovet är nära och jag kan knappt vänta. På lektionerna drömmer jag mig bort från redoxreaktionerna till snowboarden och Val Thorens. Nyinköpt utrustning är redan nerpackad, väntar på att få användas, och jag kan bokstavligen inte sitta still. Det finns bara ett problem. Mellan mig och de snöklädda alperna står ett tre timmar högt hinder, som jag medvetet vet att jag måste ta mig över. Ett matteprov på halva kursen. Precis vad man behöver innan lovet.

“Hur jag klarar mig genom skoldagarna? Kaffe är det simpla svaret.”

Natur natur på Kungsholmens Gymnasium. Det är en sådan där linje där majoriteten gick ut med 320 poäng, där alla är vana vid att få MVG, eller nu A, och där man ligger sömnlös nätterna innan provet. Tänk om det går dåligt. Kan jag verkligen allt? Timmarna vandrar igenom mitt mörka sovrum, och genom springan mellan rullgardinen och fönstret börjar gryningens ljus vagt nalkas. Hur jag klarar mig igenom skoldagarna? Kaffe är det simpla svaret.

Man skulle kunna tänka sig att all stress inför detta tre timmar långa matteprov har nått ett maximum. Att jag är på funktionens topp och på väg till nästa nollpunkt. Att jag stressat av mig. Det stämmer inte, nej det här är en rak linje och framför x står ett positivt värde. Grafen fortsätter uppåt i all evighet.

Så vad är ett vanligt symptom av stress som övergått i någon form av panikkänsla? Man blir kissnödig. Det är också vad jag blir när jag sätter mig ner med det uppochnervända provet framför mig. Jag sneglar mot dörren, funderar om jag hinner med ett snabbt toalettbesök. Lagom passande börjar läraren prata. Hon säger att innan vi sätter igång har hon bara en enda sak att säga. Toalettbesök är totalförbjudna. Ingen får lämna klassrummet.

Jag skrattar till lite, för jag tänker, hon kan inte mena allvar. Men jo, hon är helt seriös. Jag vet inte hur det är med era lärare men när det kommer till min mattelärare finns det ingen anledning att argumentera emot. Varför? Det är lönlöst, du kommer aldrig få som du vill. Det är bara att acceptera faktumet att du har ett tre timmar lång matteprov framför dig, du känner dig lätt kissnödig och toalettbesök är totalförbjudna. Du måste skoja med mig. Till och med på nationella får man gå på toa. Vad är anledningen till att vi inte ska kunna få gå en och en, vi har alla redan lagt fram våra mobiler. Det är inte som om vi desperat kommer springa runt i hela skolan, letandes efter någon trea som kan förklara det sista talet. Det finns en gräns för vad man gör för ett A. Att gå på toa, anser jag, är en mänsklig rätt. Ingen ska fråntas rätten att uträtta sina behov, vare sig kön, sexualitet, hudfärg eller gymnasielinje.


By