Mitt nya jag med X koppar kaffe och en lätt panikkänsla

By on February 4, 2013 in Life at KG

bild-3

Många klagar på det nya betygssystemet. Ja på den nya läroplanen i allmänhet. Folk anser att de inte vet vad de har för betyg och undrar hur de ska nå högre. Det är inte som i grundskolan, då man lätt kunde fråga läraren och fick ett rakt svar på vilket betyg man hade. Faktum är att här på gymnasiet behöver man faktiskt kämpa för dem. Samtidigt pratar lärarna om att man faktiskt måste tänka på annat. Vad mer finns det att tänka på? Jag går natur-natur på KG. Frågan är: Vad är egentligen betyg och vad säger de?

Jag var i början, som jag antar att många andra också var, inte riktigt nöjd med den nya läroplanen. Framför allt hade jag problem med betygen. Vad menades egentligen. Nej, det gick bara att få E, C och A. Fast man kan få D och B också. Så vad har jag för betyg då? Nej, det går inte att få veta. Om jag kollar på proven ser jag att det har gått bra, kanske till och med väldigt bra, men jag ser ingen efterlängtad bokstav. Omedvetet börjar jag drabbas av panik. En svettdroppe rinner från pannan. Tänk om jag inte har A i alla ämnen, hur ska det då gå? Jag ser tillbaka på min högstadieklass, på de där som inte ens hade 300 poäng. Kommer jag sluta som de? Det kanske är lika bra att ge upp, byta till bygg eller nått.

Varför vill vi egentligen veta våra betyg så gärna? Vill vi ha någon form av bevis för att det går bra? Vet vi inte själva om vi kan något? Antagligen vet vi mer än vi tror. Faktum är att vi antagligen vet mer än vad vi skulle göra om vi kände till våra betyg. För vad säger de egentligen? Det är en bokstav. En bokstav, som inte på något sätt säger om du vet skillnaden mellan en intermolkylär och en intramolekylär bindning. Den berättar bara hur bra du är på ämnet i helhet, men inget om vad du egentligen vet. För är det inte därför vi går i skolan? För att lära oss saker. Kunna dra nya slutsatser och se på saker med nya perspektiv. Det är precis samma sak med den nya läroplanen. Man måste bara lära sig att se saker med nya perspektiv, och sådant lär vi oss varje dag. När det gäller betygen, tänk: Kan jag det här? Om svaret är ja behöver du inte oroa dig. Vem som helst förstår att man inte kan vänta sig att få ett bra betyg om man inte kan någonting. Sedan måste man fråga sig själv: Hur viktiga är betygen egentligen? Kanske måste man också acceptera att man inte kommer få A i alla ämnen. Man behöver inte byta till bygg för det. Det är möjligt att man inte kommer komma in på Handels, men samtidigt måste man ha i baktankarna att Handels är en väldigt svår skola att komma in på, och en väldigt svår skola att gå på. Dessutom finns det andra utbildningar, kanske i andra delar av landet.

Det jag försöker säga är att om man bara har betyget spelar det ingen roll. Du måste ändå ha kunskaperna och kreativiteten som krävs för att gå en viss utbildning på en viss skola, och det är det som betygen ska spegla. Om du inte kommer in på en skola kanske det är lika bra. Man måste lära sig att inse att det finns andra vägar i livet. Man kan inte låta betygen välja väg åt en, utan man måste fundera över vad det egentligen är man vill. Vill jag få högsta betyg och arbeta som en galning för att få dem, ja då får jag väl göra det. Det spelar ingen roll hur många koppar kaffe det krävs. Vill jag ha lite kul då och då, jag ska inte döma, det finns de som tycker matte är jätteroligt, och inte orkar tänka på skolan hela tiden är det helt okej. Vi orkar helt enkelt inte alla bo på skolan, utan vill ha ett liv utanför. Man måste leva i nuet, och ta framtiden som den kommer.


By