Delad andraplats för KG i allmänbildning

By on April 25, 2013 in Läroverksfejden

Photo: Carolina Svernlöv

Trots tappra försök slutade Kungsholmen på en andraplats i dagens deltävling i allmänbildning, vinsten gick återigen till vår största rival Södra Latin. Den nervkittlande deltävlingen avgjordes inte endast av allmänbildningen hos de tävlande, utan taktik spelade även in. Med detta kan vi säga att förlusten inte låg i brist på allmänbildning hos Kungsholmens tävlande.

Det var en liten skara svartklädda kungsholmare som samlades på skolgården för avfärd till Norra Real. Stämningen var taggad, men bristen på det engagemang som är så typiskt för KG var märkbar. Kanske är kungsholmarna fortfarande nedslagna efter den till tyckes orättvisa diskvalificeringen i retorikdeltävlingen. Då den svarta armen nådde Rådmansgatan, och Norra Real hägrade, förändrades dock stämningen. Därefter steg den bara, då våra kunniga representanter kammade hem poäng efter poäng. Trots deras kunskaper slutade Kungsholmen på en delad andraplats med Norra Real.

Kungsholmen representerades av Filip af Malmborg, Joar Göransson Axås och Jakob Barketorp Dirke, tre mycket väl kvalificerade natur-treor. Deltävlingen bestod utav tre tävlingar. I de två första samlade skolorna ihop poäng som de i den tredje tävlingen kunde satsa. Lagen fick veta ämnet och sedan fick de välja hur många poäng de ville satsa, svarade de sedan rätt på frågan vann de den summa de hade satsat och svarade de fel blev de av med de poäng de hade satsat. 

Konfrencier för kvällen var Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer. Med fyndiga och dräpande repliker ledde han tävlingen utmärkt, även om han kanske gav något stort utrymme åt sina egna torra skämt. Första tävlingen drog igång och efter ett antal svåra frågor var ställningen relativt jämn, med Norra i ledningen. När det var dags för den andra tävlingen drog KG iväg och lade sig i ledningen med Södra. Den brist på engagemnag från KGs sida som kunde ses tidigare, var som bortblåst och alla hejade högljutt på våra tävlande. När den sista nervkittlande tävlingen drog igång låg vi hundra poäng efter Södra som ledde med 2150 poäng. Vi gick ut starkt, och segern såg ut att bli vår. Så kom en fråga om namnet på havet mellan Australien och Nya Zeeland, KG uppgav svaret Tasmansjön som juryn valde att bedöma som felaktigt då de sökte svaret Tasmanhavet. Då båda svaren är riktiga hoppas vi på att få de poäng vi förlorade, och därmed säkra oss en ensam andraplats. Efter detta gick det nedåt för Kungsholmen, och efter att ha satsat för mycket poäng på fel frågor låg vi en bra bit efter Södra. Östra som låg sist med 300 poäng valde att gå all in, och fick efter en förlust gå hem med orden “Var är Östra?!” i ryggen. Tävlingen avgjordes i den näst sista frågan då KG satsade hela 1000 poäng och förlorade mot Södra. 

Den slutliga poängställningen blev:

Södra Latin: 3500 poäng
Kungsholmen: 900 poäng
Norra Real: 900 poäng
Östra Real: 0 poäng

Men trots att det återigen inte blev vinst ska vi inte deppa ihop, segern kan fortfarande bli vår! Med ökad entusiasm har vi fortfarande chansen till revanch i minideltävlingarna och deltävlingarna i sport. Det är dags att tagga till med den skolanda som är så typisk för KG och visa vilken skola som är bäst i Stockholm. Det är dags att kämpa för seger, nu när Läroverksfejden 2013 börjar dra ihop sig!


By