Kungsholmen laddar upp med ett starkt lag inför morgondagens retoriktävling

By and on April 16, 2013 in Archive, Läroverksfejden, Reportages
Photo: Carolina Svernlöv

Photo: Carolina Svernlöv

Imorgon klockan 17.00 öppnar dörrarna till Kungsholmens aula när det är dags för den andra deltävlingen i Läroverksfejden, nämligen retorik. Årets debattlag består av Ida Andersson från ES2B, Love Lyssarides från ES2A och Filip Af Malmborg från N3A. Inför tävlingen, som bör ses som Kungsholmens stolthet (undantaget är förra året när aningen mystiska beslut fattades och Kungsholmen slutade på en tredje plats), har Kzine intervjuat Ida och Filip i årets debattlag.

 

Berätta lite kort om vad ni har för bakgrund gällande debatter

Filip – Jag har debatterat om politik sen högstadiet. En av mina bästa vänner har totalt motsatta politiska värderingar mot vad jag har, så sedan sjuan har vi alltid debatterat mot varandra. I slutet av ettan såg jag att man kunde söka till debattlaget till Läroverksfejden, så då sökte jag tillsammans med en kompis. Vi vann deltävlingen och efter det blev jag väldigt involverad i debattföreningen på skolan. Sedan dess har jag debatterat på turneringar i Stockholm och Göteborg, förra året blev jag dessutom vice ordförande i Kungsholmen’s Debating Society.

Ida – Jag gick med i KDS för ett och ett halvt år sen, efter jullovet i ettan. Jag har alltid varit intresserad av politik och även att diskutera politik, så därför bestämde jag mig för att gå med. I höstas var vi med i SM i debatt där vi kom tvåa, efter det har jag fortsatt med debatten ännu mer. Det är sjukt kul, helt enkelt.

 

Vilka är era styrkor som debattörer?

Filip – Framför allt är jag väldigt bra på att snabbt kunna komma på och svara med motargument. Sen tror jag att jag är ganska bra på att formulera mig under tidspress, jag är bra på att lägga orden rätt.

Ida – Jag tror att som lag så är vi väldigt starka just för att vi har så mycket erfarenhet, speciellt när det gäller hur man strukturerar ett tal. Vi fungerar lite som en maskin där varje tal måste framföra något viktigt, varje talare har ett syfte. Det finns alltid en mening med talet och detta är något som vi också kommer applicera i Läroverksfejden. Personligen är mina styrkor att jag lätt får fram argumenten när det handlar om ett ämne som jag verkligen brinner för.

Filip – Ida är otroligt duktig på att låta övertygad om att det hon säger är rätt, man blir nästan lite rädd ibland för att det alltid låter som om hon vet vad hon snackar om.

 

Vad tror ni om de andra lagen?

Filip – I söndags var vi på en workshop som MyAcademy hade anordnat för alla debattlag och då fick vi träffa några från de andra lagen. Men det vi tror generellt är att de andra inte riktigt har lika mycket erfarenhet som vi, i alla fall inte inom formell debatt. De kan ju vara sjukt duktiga debattörer ändå, den här tävlingen går trots allt ut på lite mer informell debatt. Södras debattörer verkar väldigt smarta, men sen är ju frågan hur bra de presterar inför publik.

Ida – Vi har inte riktigt sett dem debattera, vi fick bara göra väldigt korta övningar där man egentligen inte kunde visa upp så mycket om hur duktig man är som debattör.

 

Vad har ni för förväntningar inför imorgon?

Filip – Alltså, det låter ju kaxigt som fan att säga att vi förväntar oss att vinna, men det gör vi ju. Jag tror att vi kommer vinna, vi kommer prestera väldigt bra, vara på topp och göra det vi ska. Vi har förberett oss länge, Klas har coachat oss; det finns inget lag som kan matcha vår rutin.

Ida – Jag håller med. Vi är riktigt taggade och i år är det så bra motioner, det kommer bli otroligt kul.

 

Hur känns det att debattera inför 300 personer? Nervöst?

Ida – Ja, det är klart att det känns nervöst, men oftast när man står där uppe så tänker man inte på det för man är så inne i debatten. Det blir så mycket fokus på det andra laget istället för publiken, även om man kanske tittar på publiken. Man är mer taggad än nervös, i slutändan känns det alltid bra.

Filip – Tidigare har jag alltid känt mig nervös, speciellt de sista timmarna innan man ska upp på scenen. Det gäller bara att intala sig själv att man vet att man har bra argument, att man vet att man kan. Som Ida sa, när man väl står där uppe så kör man bara och har inte tid med att vara nervös.

 

Om ni fick bestämma själva, vilket skulle vara drömscenariot? Vad skulle ni helst debattera för eller emot?

Ida – Vi har faktiskt diskuterat det här. Det skulle vara grymt kul att debattera om könsneutralisering inom det svenska språket, att vi är proposition mot Södra i opposition.

Filip – Jag vet att en av tjejerna som är med i Södras lag brinner för hela hen-debatten, jag kan bara tänka mig hur jobbigt det skulle vara för henne att vara emot den motionen.

Ida – Chansen att få påpeka att de inte förstår sig på det fundamentala inom feminism skulle vara fantastiskt kul.

 

Finns det något jobbigt scenario?

Filip – Nej, det tror jag inte. Alla motioner är väldigt intressanta, så det ska bli kul att se vad som händer imorgon.

 

Har ni någon kommentar om vad MyAcademy sa förra måndagen efter mattetävlingen, om att Kungsholmens debattlag behövde förbättras lite?

Filip – Man blir ju rätt förbannad, hon har ju helt fel.

Ida – Det var verkligen provokativt. Det kan ju hända att hon har hört något från förra året och bygger sitt påstående på det, jag vet inte om hon var med då.

 

Om ni fick välja en person, levande eller död, som skulle peppa er innan debatten, vem skulle det vara och varför?

Filip – Spontant skulle jag svara Klas Wetterberg för han har hjälpt oss så mycket. Han har stenkoll på formatet och vi vet hur kompetent han är, han är en person som vi verkligen litar på när det gäller debatter. Annars skulle jag nog säga Olof Palme. Han var en människa som var extremt duktig på retorik och extremt duktig på att lära känna sina ämnen.

 

Vem av er tre som är med i årets debattlag är bäst och varför?

Ida – Filip. Han har så otroligt mycket erfarenhet och är grym på att debattera, han är väldigt snabbtänkt.

Filip – Jag kontrar och svarar Ida för att hon har bevisat på en nations vid nivå. Hon kom tvåa i SM i Kungsholmens lag och blev utsedd till en av de nio bästa i SM. Sen ska vi inte klanka ner på Love heller, som också är med i årets debattlag, för han har ju också en oerhört bra rutin. Jag tror att vi alla tre har våra absoluta styrkor gentemot debatter.

Ida – Love är en väldigt begåvad retoriker. Han kan prata om precis vad som helst och lyckas övertala vem som helst. Det är en sjuk begåvning.

 

Kungsholmen har alltså ett väldigt starkt lag inför imorgon

Filip – Ja!

Ida – Ett komplett lag.

 

Hela skolan står nu bakom dessa fantastiska retoriker och stöttar dem som kämpar för vinnartiteln. Vi önskar dem lycka till, nu är det dags för revansch!


By and