Once You Go Black You Never Go Back

By on April 9, 2013 in Läroverksfejden

Nu är läsårets kanske mest uppmärksammade period i stort sätt här. De som går i tvåan och trean har redan upplevt det förut, för ettorna är det helt nytt, och hos alla är elever är förväntningarna höga. Ingen tycks kunna vänta på att klä sig i svart och likt huliganer fylla tunnelbanan. Once You Go Black You Never Go Back. Det är budskapet som vi i år kommer förmedla till våra kära vänner på Södra,Norra och Östra. För meningen med Läroverksfejden är att föra eleverna från dessa skolor närmare varandra. Eller?

Redan i måndags drog det igång med de, så kallad, minideltävlingar, vilka ska fungera som en poängjakt. Det är lite sekretess kring dessa deltävlingar, men vi kan ta ett exempel från förra året, då det var meningen att varje läroverk skulle försöka fylla en hel SL-buss. Inga andra fick vara på bussen, bara KG-tröjor och chauffören, något som tyvärr aldrig Kungsholmen lyckades med. Den minideltävling som redan har varit, och där runt 100 elever deltog för att visa sitt stöd, var ett mattetest. Kanske inte det roligaste som går att tänka sig, men vi går trots allt på Kungsholmen. För även om våra tröjor i år bär på texten “Once You Go Black You Never Go Back” i år, är vi fortfarande innerst inne “Kungsholmen, skolan du aldrig kom in på”.

I och med att Läroverksfejden startar drar även “Puglife” igång. Det är då vi alla blir gymnasienationalister, klär oss i svart och, “starts living like a pug”. Detta är självklart något som är helt unikt för Kungsholmen. Ryktet som går är i alla fall att det, under Läroverksfejden, på är helt dött på Norra. Ungefär som det alltid är. Jag vet inte om ni varit där men de har metallpelar målade som sten, och ett gigantiskt shackspel. Men vi ska inte förolämpa andra läroverk utan att först få våra rykten prövade. Därför planerar vi på KZINE en liten resa till just Norra Real för att se hur stämningen egentligen är under Läroverksfejden. Sedan får vi se om ryktena är sanna eller inte.

Läroverksfejden är ett relativt nytt event, faktiskt grundat samma år som Kungsholmens Gymnasiums Elevkår. År 2007. Något som inte är särskilt allmänt känt är året och datumet, som Södras Elevkår grundades. Samma dag ägde en av världens mest uppmärksammade händelse rum, i New York. Datumet var den elfte september, 2001.

Första deltävlingen är i estetik, den 10 april på Södra, då också Läroverksfejden kommer invigas. 800 personer exklusive deltagarna kommer vara välkomna till Södra Latins aula, vilken ser precis likadan ut som Norras bortsett från att de inte har plastbänkar. De fyra delmomenten är dans, musik, teater och poetry slam. Vi kan avslöja att danslaget består av Ludvig Larsson, Love Becker, Matilda Lindgren och Matilda Widlund, och att Amalia Hjolm Bjelke kommer vara Kugsholmens representant i poetry slam.

Nästa deltävling är debatt och individuellt framträdande, som hålls den 17 april här på KG. Årets debattlag består av Love Lysserides, elevkårsstyrelsens ordförande, Filip af Malmborg, viceordförande i Kungsholmen Debating Society och Ida Andersson, moderatorn vid valdebatten. Det individuella framförandet är helt enkelt ett tal, och vår representant är Leo Podov, som tillsammans med debattlaget kommer att gottgöra för den något förnedrande tredjeplatsen från förra året.

Den 24 april hålls tävlingarna i allmänbildning på Norra. Första delmomentet är “Bit för bit” som är 20 “På Spåret”-liknande frågor. Beroende på hur lång tid varje lag tar på sig att svara, får de fler ledtrådar, men för varje ledtråd sjunker poängen för det rätta svaret. Efter detta kommer “Frågesporten” där varje deltagare få fem frågor var, med endast fem sekunders betänketid. Det är lätt att föreställa deltagarnas press när de snabbt ska svara på frågan, samtidigt som allas ögon är riktade mot en. Detta kommer självfallet inte vara ett problem för Kungsholmens representanter Situationen som målades upp för er är den som Södra, Norra och Östras deltagare kommer ställas inför. I det sista momentet ska poängen, som samlas in vid “Bit för bit” och frågorna, satsas. Frågorna kommer vara utformade som bakgrundshistorier på ca. 15-20 sekunder, och varje lag svarar skriftligt på varje fråga. Är svaret rätt läggs lika mycket poäng som satsades till lagets totala poäng. Om fel? Borta.

Som sista deltävling har vi idrott där delmomenten i år inte bara kommer vara i fotboll, utan även i mångkamp och basket. Förhoppningarna var att fotbollsfinalen skulle hållas i Friends Arena men de hade tydligen valt att boka Justin Bieber istället. Det är synd att Friends Arena väljer att göra den prioriteringen, berättar Axel Thorn för oss.

(Den som vill veta mer om de enskilda deltävlingarna kan surfa in på Läroverksfejdens egna hemsida)


By