Kungsholmen vinner Läroverksfejden 2013

By on May 8, 2013 in Läroverksfejden

Läroverksfejden 2013 avslutades med bravur när Kungsholmen tog hem segern! Idrottstävlingen, som tog plats på Zinkendamms IP, var nervkittlande men trots det kändes segern tidigt rätt given. Med den största klacken och duktiga atleter intog KG arenan och bjöd på ett riktigt storslam. ”Det är vi som är Kungsholmen” kunde vi i klacken stolt vråla när de tävlande levererade vinst efter vinst.

Skolgården började fyllas vid halv ett av skolans entusiastiska elever, alla ivriga på att få tåga i väg mot Zinken. De färgglada kläderna byttes ut mot svart, ansikten målades och flaggorna vajade högt. Att alla var taggade märktes tydligt när vissa började tåga ut från skolgården redan under ramsinlärningen. Ivern var stor och när elevkåren äntligen påbörjade det riktiga tågandet med Darth Vader i täten utbröt jubel. Längs Hantverkargatan och ner mot Fridhemsplan uppstod trafikstockning av alla taggade kungsholmare. Flera vagnar av tunnelbanan söderut fylldes av svartklädda skrikande ungdomar och vilka vi var gick inte att missa. Med rödflammiga kinder pustade vi ut när vi gick av den syretömda och alltför varma tunnelbanan vid Mariatorget. Insläppet vid Zinken gick smidigt och snabbt intog vi våra platser på läktaren.

Den första tävlingen var tjejernas fotbollsmatch om tredjeplatsen mot Södra Latin. Redan efter första halvlek ledde vårt lag med tre mål. Fördomen om att Södra inte är några hejare på idrott verkade stämma. Vi hade ett starkt lag med duktiga fotbollstjejer med ett starkt driv, något som Södras tjejer saknade. Inte en enda boll rullade in i vårt mål och matchen slutade 5-0. ”96:orna kommer och tar hem allt!” sade en som satt bredvid mig på läktaren om laget som mestadels bestod av ettor. Samtidigt som matchen spelades pågick en dragkamp mellan läroverken. Den visade sig vara en barnlek för våra tävlande som vann alla etapper och gick ut som obesegrade vinnare. Nu började det viskas på läktaren. ”Vi har redan vunnit, oavsett hur det går med resten av grenarna så tar vi ändå hem fejden”. Det var hoppingivande men trots det vågade man inte vara helt säker. Hade verkligen alla grenar räknats med? Trots att segern inte var garanterad så höjde det viljan att vinna. Vinsten var nära.

Stämbanden fick vila under tiden som tjejernas fotbollsfinal spelades mellan Östra och Norra. Matchen avgjordes med straffläggning efter att de spelat lika, vilken togs hem av Östras tjejlag. Så fort matchen avgjorts intogs planen av killarna från Östra Real och Kungsholmen som skulle göra upp om förstaplatsen i killarnas final. Tidigt i matchen gjorde Östra ett mål men kort därefter kvitterade Kungsholmen. Spelet var, jämfört med tjejernas, mycket fulare. Det var mer oschysst spel och mindre teknik. Ett flertal gula och röda kort utdelades till både KG och Östra. Från klacken började kritik riktas mot domaren då han i vissa situationer verkade vilja ta Östras parti. Betalas kanske domarens lön av pappa? I andra halvlek lyckades Östra få in ännu ett mål och matchen slutade med förlust för KG.

Idrottstävlingen avslutades sedan med en stafett runt fotbollsplanen. Med ett starkt lag låg vi i ledning och det såg verkligen ut som om vi skulle ta hem stafetten. Men precis vid mållinjen sprang en nästan omänskligt snabb friidrottare från Norra Real om oss och vi slutade på en andraplats. Detta räckte dock för att vi skulle få en andraplacering i idrottsdeltävlingen. På första plats hittade vi, inte helt oväntat, Östra Real. Norra Real tog bronsplatsen och allra sist kom Södra Latin. Så nog kan fördomen sägas vara – Södra Latin är inte på hemmaplan när det kommer till idrott, de trivs bättre i hipsterstråken eller simmandes i ”hen-sjön”.

Allt eftersom tävlingarna avslutades tömdes läktarna och kvar stod endast Kungsholmens klack som visste vad som skulle komma härnäst. Erkännandet av Läroverksfejdens vinnare. Pokalen fördes fram och alla sprang ut på planen för att en glimt av den. Återigen befann den sig i rätta händer och euforiskt lyftes den mot himlen. Jublet var ändlöst. Trots vad många anser att vara en orättfärdig diskvalificering i retorikdeltävlingen lyckades vi ta hem segern. Vi har visat att ett stort engagemang i minideltävlingarna kan leda till vinst. Och framförallt har vi visat att vi inte bara är det största läroverket utan också det bästa. Södra Latin kan inte längra stoltsera med att vara det enda läroverk som vunnit tävlingen två gånger. De har i år av Kungsholmen jagats i väg från förstaplatsen. Bokstavligt talat. Darth Vader skrämde faktiskt iväg två södra-esteter som irrat bort sig till vår klack. Med benen på ryggen sprang de tillbaka till de sina och vi erövrade deras flagga.

Nu är Läroverksfejden 2013 officiellt över och vi får vänta ett helt år till nästa omgång. Ännu mer taggade och med större säkerhet efter årets vinst är vi garanterat redo! Men först måste årets vinst firas. Med pokalen i högsta hugg utropade en trea: ”Nu drar vi till Johnny’s!”

Bilder från dagens evenemang finns på KZINEs Facebookkonto (klicka här).


By