Det förlorade päronet

By on September 22, 2013 in Elevkåren

Vi som inte går i ettan kommer förhoppningsvis ihåg förra året, eller i alla fall delar av det. Det som jag speciellt tänker på är elevkåren, om förändringarna som skedde och om de lovande uttalandena från de nya styrelsemedlemmarna under deras kampanjer. Allt gav känslan av att nya kapitel skulle skrivas i Kungsholmens historia och att elevkåren var på väg att tas till en ny nivå. Nu när styrelsen har börjat arbeta, när ett nytt läsår har påbörjats, undrar jag vad elevkårsstyrelsen egentligen håller på med.

Vilken förändring är det mest tydliga exemplet på den nya styrelsens arbete? Antagligen de nya loggorna, och när det gäller dem måste jag ställa en rak fråga till styrelsen; Hur tänkte ni egentligen? Päronet var elevkåren, päronet var KG. Ett äpple hade kanske kunnat tolkas som något bibliskt men vad hade ni emot päronet? Att kransen också var tagen från Kungsholmens Gymnasiums egna logga och att lyran (eller vad det nu är där i mitten) med lite fantasi hade formen av ett päron, gav en känsla av samhörighet mellan kåren och skolan själv. Alla var en del av KG och alla hade rätt till att ta en tugga av det inbjudande päronet. Vad har vi fått istället? En ny, inte bara ful och tråkig logga, utan en som också är krönt. Ska inte kåren stå för elevdemokrati? Nu verkar den mer stå för hierarki, och för den som drar kopplingen mellan Kungsholmen och kronan säger jag bara att det skämtet hör hemma på Norra. Den enda anledningen, som jag kan se, för elevkårsstyrelsen att byta ut loggan, är att de kan vara säkra på att de åtminstone lämnar något slags spår efter sig; en åtgärd som jag finner desperat.

Jag tycker mig också minnas att det förra terminen var mycket snack om att det skulle finnas en transparent budget. När vi i våras ställde frågan “Finns det något som du redan nu vet att du vill tillägga eller förbättra i elevkåren?” svarade den nuvarande kassören: “Framför allt så är det först och främst att ha en tydlig budget, men sen också att ha en transparent bokföring. Detta ska vara upplagt i två dimensioner där man kan se per månad och per event. Det är ett av mina största mål, att ekonomin ska vara så transparent som möjligt.” När vi frågade var denna information skulle vara tillgänglig svarade han att det framför allt skulle vara på hemsidan. På sidan studentunionkg.com/sv/economy/ finns det dock långt ifrån en transparent budget. Den som vill veta mer om elevkårens ekonomi uppmanas ta kontakt med elevkårens kassör, men var inte meningen att allt redan skulle finnas på sidan? Som det ser ut nu har vi ingen aning om hur mycket som går till jetpacks och rökmaskiner.

Dessutom verkar elevkårens styrelsemöten vara väldigt hemliga. Det finns bara fyra protokoll på elevkårens hemsida, varav alla är från maj och inget av dem går att öppna. Vad är det egentigen som styrelsen gör? Vad diskuterar de på sina möten? En cliffhanger.

Hur vill vi egentligen ha det? För det är vi som går på Kungsholmen som egentligen bestämmer det, och jag är bara en av fler än tusen elever. Kanske är jag den enda som är missnöjd, som sitter här och skriver negativa texter som ingen instämmer med (eller jag fick sex likes på min kommentar om att elevkårens nya logga utstrålade en känsla av hierarki, så jag kanske trots allt har sex stycken som håller med mig). Sedan är det lång tid kvar tills nästa årsmöte, det nya läsåret har trots allt precis börjat. Mycket kan, och kommer antagligen hända. Den som går kvar på KG får se. Allt jag önskar är att elevkårsstyrelsen inser sitt misstag och tar tillbaka det förlorade päronet.


By