Ett nej är ett nej; Manifestation för samtyckeslag

By and on January 26, 2014 in Reportages

manifest

Lördagen 18/1 hölls en manifestation mot sexuellt våld och för att införa samtycke i svensk sexualbrottslag, på Medborgarplatsen i Stockholm. Vi och delar av elevkårsstyrelsen var där tillsammans med cirka 3000 andra människor som samlats för att visa sitt ställningstagande. På talarlistan fanns bland annat Gudrun Schyman (Fi) och Birgitta Ohlsson (Fp), något som visade att det här är en fråga som sträcker sig över partigränserna.

Under de senaste månaderna har en rad olika fall av våldtäkter och våld mot kvinnor uppmärksammats av media och på nätet.  Nu senast var det ett fall där Lunds tingsrätt friade en man anklagad för våldtäkt, trots att han medgivit att offret skrikit nej flera gånger. Den svenska lagen säger nämligen att det är ok att ha sex med någon även om personen säger nej, så länge det inte förekommer våld eller hot.

I en text skriven av offret, som lästes upp vid manifestationen, beskrev hon hur svårt det hade varit att överklaga och hur psykiskt jobbig hela rättsprocessen varit. Att hon inte blev trodd på ens av domaren, bara för att hela sanningen var för jobbig att berätta från början. I en annan text som lästes upp berättade en kvinna hur hon som barn blivit regelbundet våldtagen av sin pappa. Hon beskrev hur folk i hennes omgivning blundat för vad som hände rakt framför ögonen på dem, trots att hon när hon varit liten, flera gånger pekat mot sitt underliv och sagt att hon hade ont där. När hon sedan stått i rätten hade hon fått frågan “vad hade du på dig när du var åtta år och din pappa gjorde det där hemska mot dig?”. Pyjamas, var svaret.
EU-minister Birgitta Ohlsson (Fp) var där och bemötte olika motstånd mot en samtyckeslag med logik och fakta. Hon gjorde tillbakablickar och tog upp hur motståndare till barnagalagan och sexköpslagen menat att folk ändå skulle fortsätta slå sina barn och köpa sexuella tjänster, men att det idag ses som en självklarhet att inte göra det. Hon menade att samma sak skulle gälla en samtyckeslag, att om det ändå skulle vara svårt att avgöra i en rättsal skulle det ändå ändra folks syn på vad som är okej sex.

Med en talarförmåga likt ingen annan stärke Gudrun Schyman (Fi) känslan av samhörighet, att alla som tagit sig ut i vinterkylan stred för en och samma sak. “Detta är ingen feministisk urspårning, det är snarare tvärt om” löd hennes ord, tätt följt av: “Nu skrivs feministisk historia!” Schymans parti Feministiskt initiativ har som mål att komma in i Sveriges riksdag. Detta trots att deras valresultat i riksdagsvalet 2010 endast var 0,40% av rösterna (för att komma in krävs 4,0%). Partiet har dock den senaste tiden haft en ganska stor ökning i medlemsantal. Bara under den senaste veckan har partiet ökat med över 2000 medlemmar (totalt har de strax över 3000 medlemmar).

De partier som stödjer en samtyckeslag har tidigare varit V, MP, C, KD och FP. Nu, efter manifestationen, ser det ut som om även S har ändrat sig i frågan. Kvar bland riksdagspartierna som är mot att införa samtycke i svensk sexualbrottslag är M och SD, och dessa partier har inte ensamma majoritet. Därför kan en framtida samtyckeslag nu ses som både möjlig och trolig.


By and