Neknomination – en tankeställare

By on February 17, 2014 in Columns

Inte bara är jag otroligt trött på det faktum att jag fått scrolla förbi kolossalt många videos med öldrickande ungdomar de senaste dagarna, jag är också trött på världen. Att en sådan underlig grej som att halsa en bärs och uppmana sina vänner om att göra detsamma spridit sig så snabbt och så lätt på ett av våra största sociala närverk gör mig lite lätt road, men inte minst trött, ledsen och orolig. Inte särskilt orolig för mina kära facebookvänners hälsa, öl häller de väl i sig titt som tätt ändå, men orolig för att jag fått bevis för att mina tankar om dagens samhälle stämmer alldeles utmärkt. Människan är ett flockdjur som ständigt försöker anpassa sig till sin omvärld för att inte sticka ut från mängden. Många gånger är det positivt, men i fallet Neknomination är jag lite mer tveksam.

Nej, som sagt är det inte själva förtärandet av alkohol som stör mig. Jag anser att folk får dricka bäst de vill – vi ansvarar alla själva för våra kroppar och vårt välmående. Så länge man håller det hela för sig själv och inte hackar på någon annan är det helt ok, det är var och ens eget val. Men när jag under mina sena kvällar råkar starta videor där ungdomar nominerar sina yngre syskon eller till och med filmar tolvåriga småsystrar då de halsar öl till hejandet av en stolt förälder blir jag riktigt, riktigt trött. Jag har länge varit väl medveten om att en stor andel av de svenska föräldrarna mer eller mindre stöttar sina barns drickande då de tror att ungdomarna blir lyckligare av det, men när de aktivt uppmanar sina barn att filma sig själva när de dricker något som i stora mängder skulle vara farligt blir jag riktigt besviken. Besviken på föräldrarna, men mest besviken på samhället och dess många gånger så onödiga normer.

Men varför gör man det då? Varför dricker man, och framför allt, varför spelar man in sig själv halsandes en halvliter öl för att sedan uppmana sina vänner att göra detsamma? Är det så simpelt som faktumet att vi är flockdjur eller är det någonting annat? Jag har tänkt och tänkt, letat efter svar överallt, men inte hittat något. Det enda jag har stött på är ytterligare en massa frågor. Så varför inte gå in på dem? Kanske gömmer sig svaret vi alla letar efter mitt ibland dem.

Vi kan börja med följande; gör man det för att det är gott? Kanske det. Jag antar att det är väldigt varierande, men då flertalet videor tyder på att öldrickaren inte uppskattar drycken alltför mycket känns detta inte som den enda anledningen. Gör man det för at det är kul då? Kanske det. De flesta spel är ju roliga, och att bli nominerad av någon på ett nätverk där hela världen kan se ger nog många en kick, kanske blir de till och med glada för att ha blivit så att säga “nominerade”. Åh, när vi ändå är inne på det måste jag få uttrycka hur otroligt roande det är att man valt att använda just ordet “nominera”, ett uttryck som annars dyker upp mest i storslagna, seriösa sammanhang där det handlar om allt ifrån skådespelar- till nobelpriser, men aldrig i samband med öldrickande. Men visst, språket utvecklas ju hela tiden så dessa nya användningsområden kanske bara är positiva.

Säg att det är för tävlandets skull då – blir vi utmanade av våra vänner är det klart att vi vill visa att vi kan, kanske till och med att vi kan bättre. Vi vill vinna, för den som vinner är bäst, och att vara bäst har ju sina fördelar. Detta skulle då kunna vara en förklaring på alla de bidrag jag sett där den “tävlande” bytt ut ölen mot något de tror ska imponera, varför inte en halv flaska vin eller några saftiga shots? Eller jag vet, vodka eller någon annan trevlig starksprit? Ni hör hur imponerad jag låter, verkligen.

Detta leder oss in på ett annat spår, nämligen att man gör det för att bevisa något. Och visst, precis som man måste bevisa en lag i matten för att kunna använda den lever många i tron att de inte duger om de inte bevisar att de kan allt det där som man ska kunna. Erkänn det, såhär 2014 är “det där” ofta att just dricka. En annan, lite mer lindrig förklaring skulle vara att man gör det för att ge sina vänner en chans att visa att de också kan, att de också duger. Men om jag ska vara ärlig låter det inte så troligt. Så många fler anledningar kan jag faktiskt inte komma på.

Det skulle i så falla vara att man gör det för att förbättra världen på något sätt, och det vet jag inte om öldrickande gör. Visst finns det väl de som genom alkoholen fått nya vänner, men hur bra en sådan vänskap kan tänkas vara vet jag inte. Dock måste jag ge en eloge till de som valt att avstå från öldrickandet och istället spelat in en video där de gör en god gärning – sådana utmaningar känns mångdubbelt trevligare och mycket mer nödvändiga. Kanske förändrar sådana videor inte heller världen, men de ger i alla fall en gnista hopp.

Min sista och allra största fråga hoppas jag att fler än jag har ställt sig. Gör man det för att man vill? Huruvida det är så eller inte tänker jag inte ge mig in på, men jag hoppas från djupet av mitt hjärta att svaret är ja. Eller gör jag det? Vill jag att mina vänner ska häva öl med eller mot sin vilja? Frågorna är så många, och fler svar har jag inte på lager. Men kanske, kanske, kanske kan denna plötsliga skog av drickarfilmer ändå vara något positivt. Om inte annat ger den oss perspektiv och en rejäl påminnelse om vilka vi är och hur fantastiskt lättpåverkade vi kan vara. Kanske inte det mest positiva, men en lärdom är alltid en lärdom, inte sant?


By