Kläder, ett MODErnt vapen!

By on March 20, 2014 in Columns

pic

När jag kommer till skolan varje morgon eller går från en lektion är det fullt med glada, stressade, trötta men väldigt fashionabla KG:are i skolans korridorer. Många i skolan klär sig väldigt lika. Efter att ha observerat detta i snart tre år har jag lagt märke till ett underligt fenomen bland oss KG:are, att våra kläder faktiskt kan göra mer än att få oss att se presentabla ut samt uttrycka vår identitet. En stor del av alla elever har en rätt lik klädstil och detta fick mig att vilja undersöka hur det påverkar oss själva och alla andra i vår omgivning.

I skolan präglas vi av olika stereotyper som exempelvis hipsters, som går för den ”jag-bryr-mig-inte-om-vad-jag-har-på-mig-men-ändå-gör-jag-det”-looken och snobbar med märkeskläder. Listan är lång men dessa är de vanliga benämningar som ges till människor som klär sig på ett visst sätt. Att vi klär oss som vi gör kan vara både ett medvetet eller ett omedvetet val för att känna en tillhörighet eller rättare sagt en identitet. Faktum är att vi även kategoriserar människor utifrån deras yttre utseende och detta är också en handling vi gör undermedvetet.

Det diskuteras ständigt om att man borde införa uniformer i skolor för att dölja dessa premisser gentemot alla elever i skolan. De som står för uniformer i skolor menar att det skulle stärka samhörigheten hos eleverna samt att klasskillnaderna skulle suddas ut i skolan. Däremot tappar eleverna sin identitet och sin personliga ”stil” med att ha uniformer. Men med uniformer skulle vi kunna minska den automatiska kategoriseringen som vi människor gör när vi ser en person vi inte känner.

På KG mobbas man inte öppet för ens utseende men givetvis har alla personliga åsikter som inte uttrycks. Samtidigt finns det folk i skolan som kan känna en viss press på att de exempelvis inte kan klä sig som alla andra och börjar därför må dåligt. Studier visar på att sättet vi klär oss har fungerat som ett vapen att förmedla någonting om sig själv till sin omgivning. Faktum är att vi i Sverige under 1700-talet har haft förordningar på hur olika grupper i samhället ska klä sig samt att man straffades för att man klädde sig fel. Rent spontant kan det låta absurt i våra tankar men det är faktiskt något som lever kvar även idag. Det finns kanske inte någon sådan lag idag men normen finns och är ett problem som växer men inte belyses så mycket.

I skolan dominerar två klädstilar; hipster- och preppy stilen. Det finns givetvis många andra stilar men det är just dessa som dominerar. Preppy stilen kan också kallas för snobbig eftersom den kopplas till lite dyrare kläder och lite mer välvårdade plagg. Hur många killar är det inte som går runt i skjorta, jeans och finslitna Converse? Eller tjejer som går runt i fina blusar, utsvängda jeans och Converse? Kännetecken för hipster stilen är vintage-kläder med en modern twist. De nämnda klädeskombinationerna är exempel på uniformer jag skulle kalla för KG-uniformer. Många av oss KGare klär oss väldigt lika, vilket är oroväckande! Oroväckande på det sättet att vi faktiskt genom att vi klär oss på ett visst sätt gör att andra till exempel mår dåligt och känner sig otillräckliga.

Vi är unga som gillar att handla och drar oss till nya klädstilar vilket medför att vi handlar på utvalda butiker. Tyvärr orsakar våra klädval massa konsekvenser som vi inte tänker så mycket på som faktiskt kan påverka andra i vår omgivning väldigt hårt. Att vi skapat en omedveten trend att klä sig på ett visst sätt har gjort våra kläder till ett vapen till vår grupptillhörighet. Alla kompisgäng klär sig lika varandra. Klär man sig inte likadant som dem kan en del må dåligt. Det kan bero på många olika skäl men studier visar på att många känner sig utfrysta och mår psykiskt dåligt för att de inte kan hänga med i modet. Detta kan låta väldigt ytligt och oseriöst men det är ett problem som många inte vet om och som inte prioriteras allra högst. Kläder kan sägas vara en statusmarkör som kan påverka samhället negativt om trenden fortsätter. Hur ska VI förebygga detta?


By