“Läroverksfejden är det roligaste på hela året”

By on April 6, 2014 in Events, Interviews, Läroverksfejden
Lovisa2

Foto: Vincent von Sydow

Läroverksfejden närmar sig. Nu på måndag börjar uttagningarna till de olika deltävlingarna och om ni har träffat någon från Södra Latin den senaste tiden vet ni hur gärna de vill ha tillbaka pokalen. Denna tävling, som för tvåorna och treorna är en självklarhet, kan fortfarande vara något av ett frågetecken för ettorna. Därför har KZINE låtit Kungsholmens Läroverksfejdsrepresentant, Lovisa Attebrant, berätta om dels sig själv, men självklart också om Läroverksfejden. För snart kommer det avgöras vilket gymnasium som egentligen är Stockholms bästa läroverk.

Det är strålande solsken utomhus när vi går in i elevkårsrummet, som är fullt av lådor med studentmössor, och slår oss ner. Jag får veta att Lovisa speciellt idag är jätteglad därför att det är så fint väder och allting går så bra, till och med Läroverksfejdsplanerna. Hon berättar också hur hon avgått från styrelsen en och en halv vecka innan, och att det känns skönt. “Det har varit lite jobbigt. Det blir tre poster; det blir sekreterarposten och en slags ledamotspost, och sen var det Läroverksfejdsrepresentant. Det blev lite mycket.” När jag får höra detta kan jag inte hålla mig från att fråga om hennes kandidatur till posten som ordförande för Elevkåren, och hon berättar att det var lite av en “impulsgrej”. Att det på ett sätt var en stor lättnad när hon inte blev vald.

Vi går vidare, och färdas samtidigt tillbaka två år i tiden för att ta reda på vad som från början fick Lovisa att söka till Kungsholmens Gymnasium. Svaret är att det var ett självklart val. För att förklara berätta hon hur hon hittat ett brev till sig själv från sexan med texten: ”När jag blir stor så ska jag studera på Kungsholmens Gymnasium”. Sedan när det var dags att välja gymnasium hade hon gått direkt till Kungsholmen och insett att det var rätt skola för henne.

Efter ett tag känner jag att det är dags att prata om årets kanske största event för eleverna på Kungsholmen, och jag ber Lovisa att snabbt förklara vad Läroverksfejden egentlig är. Svaret blir: ”Läroverksfejden är det roligaste på hela året. Det är när de olika fyra stora läroverken i Stockholm möts och kämpar om vilket som är det bästa läroverket.” Hon berättar också att Läroverksfejden inte bara handlar om att vinna, utan även om att träffa och lära känna folk från andra skolor. Hon tillägger ändå att vinna är en stor grej.

Nytt för i år är att det hela kommer börja med idrotten och sluta med estetiken. Anledningen till det är, enligt Lovisa, att alla ska få vara med när fejden drar igång, när den första deltävlingen är. För att så många som möjligt även ska få vara med på slutet kommer det också hållas en prisceremoni. I år har det också funnits en projektgrupp bestående av 16 personer, vilka har avlastat arbetet från de fyra representanterna. Jag får höra hur Läroverksfejden därför har haft möjligheten att växa och utvecklas som organisation, och att det därför kommer bli “en helt annan känsla” i år.

Slutligen berättar Lovisa hur hon verkligen vill att alla, men speciellt ettorna, ska göra sig redo inför Läroverksfejden och att det vore sjukt kul om Kungsholmen tog hem pokalen i år igen.


By