Södra Pride, att äntligen få synas

By on April 13, 2014 in Events, Interviews

Sodrapride

Förra veckan hölls evenemanget Södra Pride på Södra Latins gymnasium; en hel vecka med målet att uppmärksamma HBTQ-frågor i samhället. Det var ett projekt som Södra Latins förening HBTQ-hörnan genomförde tillsammans med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter). KZINE har träffat Maja Thedéen, Alba Lauthers och Moa Brandon A. Thambert, som tillsammans med tre andra elever arrangerat Södra Pride.

Vi sätter oss ner i Södra Latins musiksal efter att jag fått ta del av ett panelsamtal om trans-exkludering och cisnormen. Jag frågar om en kort sammanfattning av de tre dagar som då gått av veckan och Alba berättar om hur denna vecka känts så befriande, på så sätt att HBTQ-personer äntligen fått synas. Maja berättar hur hen kommit till skolan på måndagen och bokstavligen gråtit. De hade pyntat skolan med prideflaggor, haft musik och sedan vid invigningen hade arrangörerna berättat lite som sina liv, något som fått bra respons. Efter det hade deras första gäst fått prata och hen hade inte varit någon mindre än den svenska mästaren i poetry slam och sexualpolitiska aktivisten Nino Mick. Jag får veta från Maja att ”hen var det bästa som någonsin hänt” och Moa och Alba instämmer.

De berättar också att de är jätteglada att det kommer folk från andra skolor. Genom att sprida den här händelsen hoppas de att andra kommer inspireras till att också våga ta kampen för HBTQ-personers rättigheter.

När jag frågar om att Södra Latin kallats Sveriges mest queervänliga gymnasieskola, berättar Alba att det är lätt att se att det är så men att det är viktigt att inte nöja sig. Moa berättar också hur det ”händer massa skit på den här skolan bakom  fasaderna”. Ofta handlar det om lärarna och undervisningen som enligt alla tre är väldigt heteronormativ. Det finns inget perspektiv. De hoppas att Södra Pride ska göra så att fler vågar tänka på sin sexualitet, vågar tänka att de kanske inte helt passar in i normen.

Sedan får jag höra att även om Södra Pride låter HBTQ-personer ta större plats i skolan, är det också något som är för alla. Meningen med projektet är att informera om HBTQ-frågor, men alla ska vara inkluderade. Alla tre berättar att det aldrig mått så bra i skola och det känns tråkigt att veckan ska ta slut, men de hoppas att lite av stämningen ändå kommer finnas kvar. Kanske blir det här en start på någonting större som kommer få fler personer att tänka till, reflektera och analysera.

Innan vill slutar vill Maja förmedla ett motiverande meddelande: ”KG Pride, step up your game.”

 


By