Elevkårens representanter hemskickade

By on May 5, 2014 in Elevkåren

Det var vid tågandet till Zinkensdam, på väg till deltävlingen i idrott, som Södra Latins tåg kom in från en tvärgata framför Kungsholmens Gymnasiums tåg. Medan Kungsholmarna stod och skrek sina ramsor, höll Södra upp två stora röda banderoller. På en av dem stod det “The Pug obeys Södra” och på den andra “3,5 åk hem”. Vad som menades med den första banderollen var självklart, men få personer i Kungsholmens tåg förstod den bakomliggande meningen till “3,5 åk hem”. Tack var uppdateringar från Södra Latins Elevkår kan nu KZINE förklara vad som menades med texten, och samtidigt avslöja att de tre representanter från Kungsholmens Gymnasiums Elevkår blev hemskickade från Sveriges Elevkårers årliga evenemang Upptakt.

Upptakt är något som Sveriges Elevkårer arrangerar varje år och där representanter från elevkårer runt om i Sverige får möjligheten att träffas dela med sig av sina erfarenheter. Det hålls även föreläsningar, workshops och en gala där bland annat priset Årets Elevkår delas ut. Det var efter galan på lördagskvällen den 12 april som representanterna från Kungsholmens Gymnasiums Elevkår blev påkomna med att dricka öl (3,5%). Upptakt är ett alkoholfritt evenemang och ingen alkohol tolereras över huvudtaget. Därför fick representanterna veta att de skulle bli hemskickade, men på grund av att det var så sent på kvällen fick det sova över och åka hem tidigt nästa morgon.

Frågan är om och då hur allvarligt detta är. Det var innan bestämt att Kungsholmens Gymnasiums Elevkår skulle bekosta representanternas resa, men då de blev hemskickade beslöts det att Elevkåren endast skulle stå för hälften av kostnaden. Eftersom representanterna åkte hem på söndagsmorgonen missade de inte några av workshopsen, och de var även med på galan och hade en bra möjlighet att nätverka med andra representanter. Det de missade var en del av föreläsningarna, debatten mellan olika ungdomsförbund och mässan, då de skulle haft möjlighet att träffa utställare från olika organisationer och företag, och därmed kunna knyta vissa kontakter.

Det är också vktigt att komma ihåg att representanterna åkte till Upptakt14 för att representera Kungsholmens Gymnasums Elevkår och alla dess medlemmar. Att dessa representanter blev hemskickade samtidigt som Södra Latins Elevkår vann Årets Elevkår, får inte vår Elevkår att se särskilt bra ut. När det också är ett evenemang där det deltar representanter från elevkårer runt om i hela Sverige, försämrar det Elevkårens rykte bland andra elevkårer.

De tre representanterna som blev hemskickade sitter alla i ledningen, och är därmed förtroendevalda. Trots detta och trots att de representerade alla Elevkårens medlemmar, har de inte gått ut med en ursäkt för att de blev hemskickade eller ens informerat medlemmarna om att händelsen inträffat. Istället får vi veta det genom en av Södra Latins banderoller under Läroverksfejden. Att förtroendevalda dricker folköl trotts nolltolerans mot alkohol får dem att framstå oseriösa, och att de sedan inte går ut med en offentlig ursäkt, eller ens informerar om händelsen, får inte det hela att se bättre ut.


By