Från nördig till hippt -det politiska engagemanget

By and on May 11, 2014 in Columns

Tygkassen, hipsterglasögonen och Dr. Martens syns på var och varannan söderbo, men den allra senaste och hetaste accessoaren är den politiska medvetenheten. Så nu är det dags att byta ut din neutrala basgarderob mot en i den färg ditt hjärta klappar för. Låt dina kläder visa var du står. Ta ställning och bli hipp.

Gick du inte i första maj-tåget så ligger du redan efter, men det kan du lätt gottgöra genom att lägga upp en bild på Instagram av din senaste banderoll. Eller varför inte ta fram ditt partis tygkasse? En politisk ”hashtag” på Twitter är det som kan ta dig från ute till inne. Bra garderobsinvesteringar inför den kommande säsongen är ett par rejäla kängor, perfekta för att demonstrera i. De tyder även på att du tar ett tydligt steg åt politikens håll. Nördigt är det nya trendigt, så ta fram din intre nörd och sätt dig in i ett partiprogram och lär dig att rabbla det utantill. Det hetaste partytricket är inte längre att kunna citera Eminem, utan kan du hela internationalen så är du garanterad en plats i innegänget.

Ett intresse för politik har blivit allt vanligare bland ungdomar. Bara inom ungdomsförbundet Unga Feminister har medlemsantalet blivit 40 gånger så stort under det senaste året och är i dag det tredje största ungdomsförbundet i Sverige. Under tidigt 2000- tal kunde man tydligt se en trend som innebar att brist på engagemang var häftigt. Att vara insatt på den tiden räknades som dåligt, men i dag ser vi att nördighet och engagemang är attribut man gärna visar upp. Detta ser vi tydligt inför nästa säsong och då är frågan: Ligger trenden i den allmänna nördigheten eller har det bara blivit hippt att vara politiskt insatt?

2000-talet gav oss t-shirts med antibudskap för att visa på vår totala brist på engagemang. De få människor ansågs falla utanför trenden på grund av sina intressen och ofta även sitt språkbruk. I dag ser vi däremot en växande medvetenhet som ofta visas upp med kläder och accessoarer som tydligt visar ens politiska ståndpunkt. De senaste trendvindarna har visat på boomen intresset för politik har kommit inom de senaste två åren. Detta syns framförallt i de trendskapande storstäderna. En politisk medvetenhet är såklart bra i ett rättvist och demokratiskt samhälle, men går det att ta det seriöst om det bara är en trend?

Trenden tros ha startat under valåret 2008 i USA då ett flertal kändisar, bland annat Katy Perry, visade sig på röda matten iförda kläder med Obamas ansikte på. Samma dag som detta skedde sattes den politiska trenden på modekartan och den blanka rösten byttes ut mot färgernas kamp. Hittills skyltar inte storstadsborna med sin favoritpolitikers ansikte på sina klädesplagg men partisymboler blir allt vanligare som den detalj som gör outfiten komplett. Skyltningen av partisymboler handlar dock kanske inte alltid om medvetenhet, utan handlar ibland rent om att vilja omringa sig med de senaste trenderna. Frågan som återstår är då: är det verkligen den medvetenheten vi vill ha i dag och gynnar den dem som faktiskt är insatta?

 

INNE OCH UTE 00- EDITION

INNE: Tygkasse, tatuering av din partisymbol och röstkort

UTE: Gucci-väska, ”trampstamp”, neutralitet och kreditkort


By and