“Den absolut viktigaste valfrågan är friheten”

By on September 12, 2014 in Interviews

Kristdemokraterna_symbol

Nu är det bara två dagar kvar till valet på söndag då många av oss ska rösta för första gången. För att våra läsare ska kunna få en inblick i alla olika partier har vi publicerat intervjuer med medlemmar från olika ungdomsförbund dagarna innan valet. Näst på tur är KDU, där KZINE har intervjuat Ludvig Hambraeus som tidigare gick på KG och även var ordförande för KZINE. 

Varför engagerade du dig i KDU?

– Jag var först engagerad i MUF i ungefär fem år, men kände att mitt idéprogram och partiets idéprogram hade glidit ifrån varandra och därför kändes det bättre att engagera sig i KDU. Det är viktigt när man är engagerad i ett ungdomsförbund att man verkligen står för partiets idéprogram.

Hur uppfattade du det politiska klimatet på KG?

– Självklart pratade man ibland om politik på rasterna, men jag upplevde att det var bristfälligt med organiserade diskussioner.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig? Varför?

Den absolut viktigaste valfrågan är friheten. Det spelar ingen roll om det handlar om en asylsökande, en ensamstående förälder, eller vilken man eller kvinna som helst. Det handlar om att man själv ska kunna fatta beslut internt, inom familjen. Den personliga friheten är den viktigaste frågan, därför att den berör så mycket annat, den berör frihet i alla former.

Vad är ditt råd till alla de som fortfarande inte bestämt sig för vad de ska rösta på?

– Om man ännu inte bestämt sig är det viktigt att man sätter sig ner och läser på om alla olika partier och deras hjärtefrågor. Man kan tänka på vad man skulle gjort om man själv hade makten och sedan jämföra. Det är så få människor i världen som faktiskt får rösta, så man ska se det som en ära att få vara med och påverka på ett demokratiskt sätt.

Hur ska du spendera valdagen?

– Jag kommer nog inte göra något speciellt på dagen, men på kvällen blir det valvaka och kanske lite champagne med partiet.

Om Göran Hägglund kom hem till dig på middag, vad skulle du bjuda på?

– En fin stek, hasselbackspotatis och en god rödvinssås till. Det tror jag han skulle uppskatta.


By