"Det är ju kul att hålla på med politik, då kan man vara med och påverka"

By on September 10, 2014 in Interviews

LUF-logo Efter intervjuer med både moderaternas och miljöpartiets ungdomsförbund är det folkpartiets ungdomsförbund, liberala ungdomsförbundet (LUF) som står på tur. KZINE har intervjuat Amanda Kanange, som nu går i trean på KG och är medlem i LUF.  Hur länge har du varit en aktiv medlem i LUF? – Jag gick med för lite mer än ett år sen och har varit en aktiv medlem sedan dess. Vad är det bästa med att vara med i ett politiskt ungdomsförbund? – Det bästa är att man får driva politik och vara med och påverka. Det varierar självklart i olika ungdomsförbund, men i LUF är det så att man får tycka väldigt mycket, man får träffa personer som delar samma åsikter som en själv, man får vara med och diskutera och man lär sig väldigt mycket genom att vara med. Det är ju kul att hålla på med politik för då känns det som man kan förändra och påverka. Många elever kritiserar skolreformen GY11 och är missnöjda med det nya betygssystemet, upplever du som medlem i LUF att man får ta mycket kritik för det? – Ja, verkligen. Speciellt när man åker runt på olika skolor och träffar många ungdomar så är det väldigt många som är kritiska. Samtidigt måste man tänka på att när man gör en stor reform så är det alltid några som kommer få genomgå den lite osäkra övergångsperioden. Då är det viktigt att förklara det och försöka få folk att första att det kanske är synd att det var just vi som hamnade där när lärarna inte riktigt har koll, men att det samtidigt kommer vara det bästa för den svenska skolan i längden. Hur skulle du beskriva LUFs verksamhet på KG? – Vi har några medlemmar som går här, men just nu har vi ingen etablerad verksamhet på skolan. Tidigare har det funnits en LUF-förening på KG, men det var innan jag gick här. Det skulle vara kul om någon ville starta en sådan förening. Sist men inte minst, vad tror du om skolvalet och hur tror du resultatet kommer vara jämfört med resultatet i riksdagen? – Jag tror att ungdomar är lite mer radikala i sina röster, vilket betyder att de två största partierna kanske inte får lika många röster i skolvalet som de gör i riksdagsvalet. Jag tror att det kommer gå bra för FP på KG, eftersom det gjorde det i EU valet. Sen är vi ett parti som står för frågor som är väldigt viktiga för ungdomar, vi brinner ju för frågor om skolan och om jämställdhet.]]>


By