"För att leda ett land, måste man veta hur landet fungerar"

By on September 8, 2014 in Interviews

nya_m Den 14 september är det val till riksdag, kommun och landsting i Sverige, vilket är om lite mindre än en vecka. Partidebatterna är sedan en tid tillbaka i full gång, valaffischerna pryder nu stan och det finns alltid en valstuga nära dig. Många vet vilket parti de ska lägga sin röst på, och det finns de som redan har gått och röstat. Men för oss förstagångsväljare är det inte alltid lika självklart, och det är mycket att fundera kring när man bestämmer sig för att rösta på ett visst parti. Därför har KZINE intervjuat före detta Kungsholmare som har valt att engagera sig politiskt i olika ungdomsförbund.   10681653_377711665711026_1226847264_n KZINE har intervjuat Louise Stenberg, som tog studenten år 2012 och som engagerat sig i Moderaterna genom MSU Stockholm, Moderat Skolungdom samt Moderata Studenter. Hon studerar vid tillfället på KTH. Varför valde du att engagera dig i Moderaterna? – Det hela började faktiskt på Kungsholmen, på föreningsdagen i ettan. MSU (Moderat Skolungdom, en av alla politiska föreningar på skolan) gick upp på scen och berättade att de var för frihet, öppenhet och en bättre skola, och jag tyckte att allt det de sa lät väldigt bra. Sedan gick KROG (Kungsholmens Röda och Gröna) upp, och de sa något i stil med ”Hej, vi är KROG, och vi är emot allt det som MSU är för”. Då kände jag att jag vill vara en del av ett parti som har visioner, och inte bara är emot saker som andra partier är för. Jag började därefter engagera mig i MSU i hela distriktet, och sedan blev jag ordförande för MSU Stockholm Jag har även suttit med i riksstyrelsen för Moderata Studenter, och just nu sitter jag som ordförande för min lokalförening. Så allting började på Kungsholmen! Vad är din syn på skolpolitik? Hur ska den se ut? – Alliansen har genomfört den störta skolreformen på 40 år, och det tar tid för en reform att lägga sig. Det skolan behöver nu är vila från ytterligare reformer, men det man kan göra nu ändå förutom det som redan har gjorts är att införa mindre klasser, fortsätta höja lärarlönerna och att om man råkar få en dålig lärare ska det inte spela någon roll i ens betyg. Hur tycker du att de rödgröna förhåller sig till den här frågan? – De säger att de är för många saker, men de har inget sätt att finansiera fler reformer – vilket Moderaterna och Alliansen genom olika skattesänkningar har lyckats få in mer pengar genom att fler jobbar som man lägger på skola och välfärd. På senaste tiden har det börjat bliaktuellt för Stefan Löfven (S) inför en statsministerroll. Hur tror du han skulle vara som statsminister? Den är enkel. För att kunna leda ett land, måste man veta hur landet fungerar. Löfven har aldrig suttit varken i riksdagen eller i en regering, eller någonstans i närheten av det. På grund av hans brist på erfarenhet tror jag därför inte att han kommer att klara av rollen som statsminister eller eventuella krissituationer framöver, och det oroar mig. Man vet vad man får med Moderaterna, men man vet inte vad man får med Socialdemokraterna eller de andra rödgröna partierna. Har du några hjärtefrågor som du brinner för extra mycket? – Min grundsyn är att jag tror på människor, och jag är säker på att icke-politiker vet många saker betydligt bättre än politiker. Därför ska det bli lättare att driva företag, man ska kunna välja i valfrihet inom välfärden och helt enkelt göra det mindre byråkratiskt och enklare att leva. Man ska ha människan som utgångspunkt och inte politiker, det är viktigt för mig. Varför ska man rösta på just Moderaterna? – Man ska rösta på Moderaterna för att man vet vad man får. Vi har Anders Borg, som har klassats som Europas bästa finansminister. Vi har Fredrik Reinfeldt, som är väldigt stabil och mycket omtyckt internationellt, och har trots stora ekonomiska kriser lyckats hålla samman Sverige. De andra allianspartierna är mer enfrågepartier, medan Moderaterna är ett parti för alla och som driver alla tänkbara frågor. Så om man är för en stabil regering med erfarenhet och ett brett parti som är för frihet och ökad välfärd som finns för alla, då ska man rösta på Moderaterna.]]>


By