Kungsholmens Gymnasium, verkligen så blått?

By on September 12, 2014 in Interviews

UV-logga1

Joella Berg tog studenten från Kungsholmens Gymnasium våren 2013, men var länge aktiv inom Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster. Hon berättar att hon gick med i Ung Vänster den första maj år 2010, när hon gick i nian.

Om det politiska klimatet på Kungsholmen säger hon att hon “gissade att det skulle vara rätt blått”. Hon hade varit aktiv inom Ung Vänster under sommaren och när hon började sin nya klass var många som var blå. Det blev en hel del diskussioner i början, men hon kom snart fram till att det var lättare att umgås om de inte diskuterade politik. Hon beskriver också sin tid på Kungsholmen som väldigt lärorik, just därför att det fanns många som hade andra åsikter. “Lärorikt men frustrerande att försöka få igenom saker som meat free monday”, säger hon till mig. “Det var många protester från det blå hållet mot det initativet.”

Joella beskriver också att hon uppfattade det som att Moderaterna var väldigt stora på skolan. Bland annat fick Moderaterna över 35% av rösterna i skolvalet på Kungsholmen 2010, och blev därmed största parti långt ifrån de andra. “När jag gick med [i KROG] syntes MSU ”, säger Joella. “De gjorde inte mycket, men syntes.” Resultatet i skolvalet 2010 på Kungsholmen ger en stor kontrast emot årets EU-skolval. Där fick Miljöpartiet runt 26.9% och Feministiskt initiativ fick runt 24%, samtidigt som Moderaterna var tredje största parti med runt 13.7%. Även om Joella uppfattade Kungsholmen som blått för fyra år sedan, verkar det snarare som om skolan är grönrosa idag.

Gällande KROG berättar Joella att det senare började gå väldigt bra för föreningen, men att de även hade mycket motsättningar inom sig. Vissa var väldigt vänster medan andra mest brydde sig om miljöfrågor och stod närmare mitten.

Inför riksdagsvalet säger Joella att hon hoppas på en rödgrön regering, även om hon är väldigt kritisk till Socialdemokraterna. Hon säger bland annat att hon ser på valet med “skräckblandad förväntan”. Även om hon inte längre är särskilt engagerad inom Ung Vänster så lutar hennes åsikter fortfarande åt vänsterhållet och hon kan tänka sig att senare engagera sig inom Vänterpartiet, men då i moderpartiet. Nu är hon mest engagerad i partipolitiskt obundna, men vänstervridna, organisationer.

Som slutliga budskap säger hon: “Solidaritet med  alla!”


By