SSU om en human, antirasistisk och solidarisk politik. ”Hjärtat sitter ju till vänster, som det så fint brukar sägas”

By on September 13, 2014 in Interviews

ssu-logo

Imorgon är det då val, som de flesta av er vet. Men ännu är vi inte klara, utan det kommer mer. KZINE har intervjuat Johanna Ström, som till skillnad från de andra som intervjuats tidigare faktiskt går kvar på Kungsholmen. Hon går i klass H3 och har engagerat sig inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, där hon vid tillfället sitter som studieledare i SSU Solna.

Varför har du valt att engagera dig i SSU?
– Jag har engagerat mig sedan slutet av förra året med anledningen att jag ville vara med under valrörelsen med målet att byta regering i och med årets val då jag är så otroligt trött på den riktningen Sverige gått i under de senaste åren. Just nu är jag alltså aktiv i valrörelsen och är samtidigt studieledare i min lokalförening SSU Solna, vilket innebär att jag är ansvarig för utbildningar, föreläsningar och liknande.

Vilka är dina hjärtefrågor?
– Utbildning och feminism är mina hjärtefrågor och någonting jag verkligen brinner för. Jag brinner även för antirasism, men då jag inte är rasifierad så föredrar jag inte riktigt att ta tolkningsträde i just de frågorna.

Vad har du för åsikter kring skolan? Vad behöver göras?
– Det allra viktigaste är att komma ihåg att skolan inte behöver fler reformer just nu, utan vi får stå ut med det som har gjorts. Vi ska inte ändra på mer utan förbättra den situation vi faktiskt sitter i. Detta kräver mer resurser och investeringar i lärare och mindre klasser, inte striktare regler och ordningsbetyg.

Vad anser du behöver göras i Sverige om det blir en rödgrön regering?
– De rödgröna (och kanske rosa) kommer att behöva städa upp den röra Alliansen har försatt oss i med hög arbetslöshet där var fjärde ung är arbetslös, och en skola där 13% av eleverna i årskurs 9 inte klarade av grundskolan. Det kommer att ta tid och investeringar, men med en human och solidarisk politik som inte ser människor som siffror kommer det att gå.

Vad är det viktigt att tänka på när man röstar imorgon?
– För det första ATT man faktiskt röstar. En icke-röst är lika med en röst för rasistiska och homofobiska partier (läs: Sverigedemokraterna). Sen tycker ju jag självklart att man ska rösta på Socialdemokraterna eftersom att Sverige har haft 8 år av ökade klassklyftor och sämre förhållande för de som behöver absolut mest hjälp. Hjärtat sitter ju till vänster, som det så fint brukar sägas.

Och slutligen: varför ska man rösta på just Socialdemokraterna?
– Av de anledningar som jag tidigare har nämnt; vi behöver en ny riktning i politiken som ser ALLA människor, inte enbart utefter klass och pengar. Skattesänkning låter attraherande när man först tänker på det, men när det bara är de allra rikaste som får behålla mer pengar medan ingenting förbättras för de som har det sämre så tycker i alla fall jag att politiken inte är rättvis. Frihet, jämställdhet och solidaritet är bättre vägar än skattesänkningar och privatiseringar.

Om du fick spendera en heldag med Stefan Löfven, vad skulle ni göra då
– Alltså, måste jag svara på den här frågan?

Ja…
– Okej då, vi skulle dricka kaffe, prata politik och lyssna på Linda Pira on repeat.

 


By