Extraval den 22a mars 2015: hur gick det här till och vad händer nu?

By on December 8, 2014 in Associations

KZINE regeringskrisDen 3 december, direkt efter att regeringens budget föll, gav Stefan Löfven beskedet att regeringen kommer att utlysa ett extraval den 29e december då detta officiellt är möjligt. Valdagen för detta extraval kommer att vara den 22a mars och kommer inte att påverka ordinarie valgång vilket innebär att det ändå kommer att genomföras ett ordinarie val som planerat år 2018. Alla som på valdagen är 18 år är röstberättigade vilket betyder att alla treor som inte fick rösta har nu rösträtt samt en del av de tvåor som fyller år i början av året.

Statsminister Stefan Löfven hade dock flera alternativ utöver att utlysa ett nyval, alliansen har bland annat sagt att ifall han hade bildat en ny regering utan Miljöpartiet och gjort en budget utan Vänsterpartiets inflytande hade Alliansen varit beredda att då inleda samtal som kunde leda till att budgeten släpptes fram. Stefan Löfven kunde även ha avgått och släppt fram en Alliansregering som då kunde regera med sin budget. Magdalena Andersson, socialdemokrat och finansminister sade förra året när de Rödgröna och Sverigedemokraterna tillsammans gick emot praxis och bröt ut delar av Alliansens budget att “det är tyvärr inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar” och att “det är klart att man inte bildar regering om man inte tror att man får igenom sin budget”, någonting som är relevant idag. Vi kommer antagligen få höra otroligt mycket om vems fel det var och om vem som kan ta det riktiga ansvaret för att styra Sverige i denna valrörelse.

I en intervju med Aftonbladet sa Folkpartiets partiledare Jan Björklund att Stefan Löfven inte öppnade upp för blocköverskridande samarbete genom att direkt inleda samtal med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har en politik som på de flesta områden står i direkt konflikt med Folkpartiet och Centerpartiet. Socialdemokraterna bröt även tidigare blocköverskridande överenskommelser i början av sin regeringstid vilket försvårade möjligheterna till något nytt samarbete. Det menar dock inte Stefan Löfven som sa i en intervju i Aktuellt att ”Jag tog kontakt med dem [allianspartierna] och satt med alla fyra precis efter valet den 18e september och frågade om budgetsamarbete, innan vi hade format en budget. Då säger de nej, i samma stund så säger de: vi förväntar oss att ni kan lägga fram en budget som kan passera genom riksdagen.” Stefan Löfven säger även att han tror att fler partier kommer att vara villiga att samarbeta över blockgränserna efter extravalet om samma parlamentariska läge uppstår.

Hos Alliansen är läget också lite annorlunda då de har förlorat både Moderaternas tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt och före detta finansminister Anders Borg vilket har lett till frågan om vem som ska bli Moderaternas nästa partiledare och statsministerkandidat. I och med det kommande extravalet har därför Moderaterna beslutat att tidigarelägga extrastämman till den 10 januari då de kommer välja en ny partiledare. I dagsläget är den 44-åriga gruppledaren för Moderaterna i riksdagen Anna Kinberg Batra en av de hetaste kandidaterna att ta över posten efter Fredrik Reinfeldt. Detta skulle då betyda att Sverige skulle kunna få sin första kvinnliga statsminister 2015.

Med extravalet väcks också frågan om Feministiskt initiativ upp igen. Enligt riksdagens hemsida står det att de partier som under de två senaste valen fått minst 2.5% av rösterna i hela landet ska få partistöd. Efter valet 2014 ansåg vissa att en röst på Fi var som bortslängda röster för vänstern så frågan blir nu om fler vågar satsa på att rösta på Fi och eller lägga sin röst på ett större parti. Man kan tänka sig att Fi kan bli ett mycket viktigt stödparti för regeringen om de faktiskt kommer in. Oavsett vad så är valrörelsen redan igång igen, ”Vi har redan satt igång maskineriet” säger Gudrun Schyman.

Vi i Kungsholmens Politiska Förening har event på tisdag 9/12 klockan 14.30 i rum 6406 dit alla är välkomna att snacka om regeringskrisen, extravalet i vår eller något annat om ni känner för det. P.S; vi bjuder på något gott också.


By