Ett förtydligande av sexuallagstiftningen

By on April 5, 2015 in Columns

holding-hands

Efter nya turer runt ett av apotek-riskkapitalbolagen har det framkommit att personer under 15 år nekats att köpa preventivmedel; de är ju inte byxmyndiga och “får inte ha sex”.

Jag blev helt förundrad – hur kan vuxna människor vara så dåliga på sexuallagstiftning? Vad som chockade mig än mer var att i princip alla kommentarer på sociala medier gick i stil med “jag vet att barn inte får ha sex,  men…”. Helt fel där också, alltså skrev jag denna artikel.

 Vad många som refererar till “byxmyndighetsgränsen” på 15 år avser, och avser endast, är att personer som är byxmyndiga (över 15 år) inte får ha sex med personer som inte är det (dvs. under 15 år). Om det skulle inträffa blir det automatiskt våldtäkt av den minderåriga i lagens ögon. Huruvida personen var med på att ha sex har ingen betydelse enligt gällande juridisk tolkning.

 Det är allt – statens begränsning av fria individers sexualitet med hänsyn till ålder sträcker sig inte längre. Personer under 15 år får ha hur mycket sex de vill med varandra och detsamma gäller för personer över byxmyndighetsstrecket.

 Detta är tänkt som ett skydd för minderåriga; det ska inte kunna finnas en diskussion huruvida en flicka i nedre tonåren verkligen ville ha sex med sin tränare eller ej. Undantag i rätten har gjorts i några fall då exempelvis någon i ett förhållande helt plötsligt fyllde 15 men inte den andra, och de fortsatte ha sex ändå. Liten åldersskillnad och samtycke är därav förmildrande omständigheter.

 Med det sagt vill jag peka på att apotek måste sälja preventivmedel till de som söker det, oavsett ålder. Det finns 14-åringar som blir gravida och könssjukdomar väntar inte heller tills någon är byxmyndig. Föräldrar som begränsar sina barns sexualitet mot bakgrund av en misstolkad lagtext är inte heller något att eftersträva.

Detta som du precis har läst är oerhört viktigt, så sprid det till alla du kan. Lite spontant till kassabiträdet på ICA såväl som hemma vid köksbordet. Tillsammans kan vi råda bot på de oerhört felaktiga misstolkningar som ligger till grund för onödigt lidande hos de som drabbas, nämligen de personer lagen från början är skapad för att hjälpa.


By