Subtil såväl som aggressiv vildand jagar efter Ibsens nakna sanning

By on September 24, 2015 in Archive

 Vildanden

Vildanden är ett av många framgångsrika pjäsmästerverk som den världskände norske dramatikern Henrik Ibsen författade under sin livstid. I våras gick pjäsen upp på Dramaten i en ny tappning av prisbelönade regissören Anna Pettersson, som tidigare nått stor framgång med sin unika tolkning av Strindbergs klassiker Fröken Julie som en enmansshow. Efter en i princip slutsåld vår fick föreställningen i augusti nypremiär och spelas fortfarande på Dramatens lilla scen.

I Vildanden möts vi av ett antal olika karaktärer och figurer som medvetet och omedvetet tvingas sortera och anpassa sig i samhällets sociala stege. Samhälleliga strukturer såväl som strukturerna i nära familjerelationer dominerar från början till slut. Det är synnerligen intressant att undersöka de personkemiska reaktioner som uppstår när vi låter de hierarkiska strukturerna i samhället korsas med de som finns i familjen. Pettersson väljer att illustrera de osynliga sociala lagar och regler som vi konstant anpassar oss efter genom att istället göra dem synliga, bokstavligt talat. Med en brechtiansk touch som är svår att missa får praktisk symbolik representera och visa hur orimliga de sociala normerna som existerar i våra samhällen är. Denna metod tar sig inte enbart uttryck i föreställningens scenografi och rekvisita, utan genialt nog också i skådespelarnas sätt att porträttera karikatyrer av socialhierarkiska karaktärer snarare än specifika personer.

 

Pettersson lyckas, tillsammans med en lysande ensemble, verkligen med att ta fram det som finns undangömt djupt inuti nästan varje Ibsenverk, den antiidealistiska feminismen. Men intressantast av allt är nästan att Pettersons tes tar det klassiska Ibsenbudskapet ett steg längre. Vildanden blir här inte bara ett forum för just den här föreställningens budskap utan breddar vyerna och gör anspråk på Ibsens feministiska ådra som en helhet, som ett samlat budskap riktat till ett sårbart och trasigt samhälle.

 

Vildanden av Henrik Ibsen spelas på Dramatens lilla scen

Regi: Anna Pettersson

Medverkande: Thérèse Brunnander, Magnus Ehrner, Pontus Gustafsson, Lina Leandersson, Hannes Meidal, Per Svensson och Pierre Wilkner

Biljetter: www.dramaten.se


By