Ett svar från cheerleadingtränarna

By on November 23, 2015 in Columns, Life at KG

12283319_10204946225726315_1486709708_n

Med anledning av den grovt generaliserande, felaktiga och tyvärr anonyma artikeln om Kungsholmens Gymnasiums cheerleadinglag vill jag som en av tränarna ge en mer nyanserad och rättvis bild av vilka vi är.

Låt mig för det första slå fast en sak – cheerleading är en sport. Vi ägnar oss åt upp emot 12 timmars fysisk träning i veckan, och tro mig, det kräver både råstyrka, uthållighet och känsla för akrobatik. Prova själv att göra en dubbel skruv på 7 meters höjd för att sedan falla ned och fångas i dina lagkamraters armar, så förstår du vad jag talar om.

När vi startade laget för mindre än ett år sedan hade vi en tanke om att förändra den stereotypa bilden av cheerleading som fortfarande finns. Vid höstterminens början hade vi uttagningar precis som många andra skollag har och redan där var vi noga med att nå ut till så många som möjligt. Vi bedömde de 110 sökande efter 4 kriterier; taktkänsla, explosivitet, utstrålning och styrka. Alla fyra är väldigt viktiga inom sporten och jag kan garantera att utseende eller kön inte fanns med i bedömningen. Därför förstår jag inte på vad du grundar din uppfattning om att cheerleading endast skulle vara dedikerat till ett kön. Du har fel. På väldigt kort tid har vi fått ihop ett lag bestående av 5 killar och 20 tjejer. I takt med att intresset för laget växer, är vi tränare övertygade om att vi nästa år kommer närmare vårt mål om ett ännu mer mixat lag. Så ha lite tålamod, förändring sker inte över en natt.

Så till det du verkar mest upprörd över, dräkterna. Även om du inte tycker att en sport som i dagsläget domineras av tjejer är värd att satsa pengar på, har KGIF lyckligtvis gjort en annan och mindre fördomsfull bedömning. Cheerleadinglaget ses som vilket annat lag som helst på skolan. Tror ni att det hade blivit ett lika stort ramaskri om ett skollag dominerat av killar hade fått utrustning för samma belopp? Jag kan i alla fall inte låta bli att misstänka att det här faktiskt har med kön att göra.

Och när det gäller storlekarna på dräkterna får du nog kolla din källa en gång till. Vi har beställt dräkter i flera olika storlekar, och gjort bedömningen att tack vare att de är i stretch är passformen flexibel. De som identifierar sig som killar i laget kommer i år dock inte att bära samma typ av dräkt som de som identifierar sig som tjejer. Dräkter till de som inte identifierar sig som något av de ovanstående könen löser vi på plats.

Artikelns trångsynta bild av cheerleadingprojektet är sorglig och problematisk. Att så nedlåtande tala om yta och utseende inom sporten får stå för artikelförfattaren. Som ett av Kungsholmens gymnasium få mixade skollag tycker vi att vi bidrar till både fysisk och psykisk hälsa, jämställdhet, mångfald och förhoppningsvis en massa glädje!

Lovisa Isaksson

En av tre tränare för cheerleadinglaget


By