KZINE rapporterar: Femmetopia och kvinnohatsveckan

By on November 1, 2015 in Interviews, Life at KG, Reportages


Processed with VSCOcam with c1 preset

Från vänster: My Oddsberg Hindersson, Laura Lind, Sylvia Myhr Lilja, Nina Alian, Tilde Hinderbrand.

”The truth will set you free, but first it will piss you off”. Så står det i beskrivningen för instagramkontot @kvinnohat, det instagramkonto som skolans feministiska förening Femmetopia har fått chansen att gästposta ifrån under vecka 45. KZINE har tagit tempen på Femmetopias styrelse och försökt få svar på vilka sanningar de vill avslöja och varför dessa feministiska tankar är så viktiga, på KG och i Sverige.

Berätta, vad är @kvinnohat för någonting?

– @Kvinnohat är ett stafettkonto på Instagram där olika personer får chansen att posta olika saker – om feminism såklart. Det uppstår alltid olika diskussioner om de ämnen som tas upp och många nya tankar väcks, säger My Oddsberg Hindersson, föreningens ordförande.

– Kontot belyser olika delar av feminism och innan jag hittade det upplevde jag att det alltid var samma sak man debatterade när det kom till feminism. Här beskrivs olika situationer ur ett feministiskt perspektiv, allt från heteronormativitet till feminism inom idrotter, berättar Laura Lind.

– Man lär sig otroligt mycket av att följa @kvinnohat, eftersom det berör så pass många olika ämnen och aspekter av feminismen. Det är viktigt att se att det inte bara handlar om att kvinnor ska tjäna lika mycket som män, utan också om våld i relationer, påpekar Tilde Hildebrand och resten av styrelsen nickar instämmande.

– Det blir ju också så himla personligt när det är i instagramform. Kontot består verkligen av olika individer som har olika erfarenheter, säger Laura. Man får komma nära de som skriver.

Sedan mars 2014 har @kvinnohat varit ett konto där olika personer postar inlägg varje vecka, enligt administratörens tycke och smak. Jag frågar styrelsen om de har en favorit bland de som redan har postat på kontot. Laura berättar om sin favorit, @babe_ebba, som bland annat förespråkar selfies och att alla borde få synas i media. Hennes instagramkonto växte enormt efter veckan på @kvinnohat. Vice ordförande Nina Alian säger att hennes favoritvecka var den som handlade om white-feminism.

 Hur kom ni på idén att gästa kvinnohat?

Allas blickar vänds mot Nina och hon skrattar lätt.

– Det var ingen lång tankeprocess – jag har följt kontot länge och tyckte att det verkade kul. Sedan tycker jag att de inte riktigt tar upp ungdomars perspektiv och speciellt inte skolelevers. Det är ju ganska unikt att vi som en liten skolförening får chansen att posta eftersom att de flesta gör det själva, och inte som en grupp.

– Det har ju varit lärare som skrivit och lagt upp bilder från kvinnohatskontot, men inte elever, säger Tilde.

– Dessutom är de flesta följare på kvinnohat unga, men ändå ska alla skribenter vara över trettio år, säger Nina.

– Förhoppningsvis kommer alla yngre följare att kunna relatera mer till det vi har att säga, fortsätter PR-ansvariga Sylvia Myhr Lilja. 

Vilka frågor kommer ni att ta upp?

– Ganska många…, säger Sylvia lite finurligt. Styrelsen skrattar lite, och kanske funderar de på hur mycket de får avslöja innan veckan. KZINE lyckas få ur dem att det kommer att handla om allt från feminism till hur man startar en förening. De kommer att intervjua lärare, ta upp frågor om psykisk ohälsa och även lite tyngre frågor. Nina tillägger att KG är en relativt unik skola, och att de därför ska ta upp frågor som de tror är vanliga just här, till exempel duktig-flicka-syndromet.

Men varför är dessa frågor så viktiga?

– För att de är så vanliga, men tas upp så sällan, säger Nina. Alla i Sverige går eller har gått i skolan. Nu när feminismen har blivit så ”trendig” på senare år är det ännu viktigare att dessa frågor lyfts, så att man kan börja göra något åt dem. Man behöver börja se saker i skolan som kan förbättras; ur ett lärarperspektiv och ett elevperspektiv.

– Media tar upp psykisk ohälsa som ett fenomen, men förklarar aldrig vad den beror på. För många unga har det att göra med för mycket skolarbete och strukturer i skolan som får dem att må dåligt. Det är så lätt att säga: ”Ni måste utbilda fler kuratorer”, men det behöver ju inte alltid handla om det. Många av problemen i skolan kan man möta på andra sätt och det ska inte behöva gå så långt att man behöver en kurator, påpekar Tilde.

Kontot @kvinnohat har ju kritiserats för att ha stått väldigt långt till vänster på den politiska skalan, hur ställer ni er till det?

– Vi är en politiskt obunden förening. Alla personer som har varit med och förberett för vår vecka kommer  att spegla sina åsikter i den form de kan, men som förening sympatiserar vi varken med det ena eller andra.

Jag frågar hur de har ordnat upp det hela inför veckan och de beskriver arbetsgången. Det hela började med att styrelsen skrev ett inlägg på Facebook och de som visade intresse fick komma på ett möte. Efter det bestämdes vilka ämnen som skulles tas upp och på vilka dagar dessa skulle behandlas. Sedan så fick de intresserade välja kring vilken dag de skulle engagera sig.

– Vi ville ha ett så stort engagemang från medlemmarna som möjligt, så att alla som ville bidra skulle få göra det, förklarar Sylvia. Det var viktigt att alla fick välja de ämnen som de uppfattade som intressanta. När man får skriva om det man gillar så skriver man bäst.

Hur fungerar Femmetopia?

Femmetopia är en samlingsplats för alla feminister på skolan. Nu har vi kommit till en tidpunkt då feminismen är väldigt utbredd och ingen kan ha undgått den, men trots det är det folk som har fördomar och är okunniga. Därför är syftet också att sprida det feministiska budskapet.

– Sedan så är vi ju också en konstförening så vi försöker ju inkludera det, speciellt med den stora årliga Femmetopia-utställningen, men det är ju också något vi jobbar på, hehe… Det får nog komma efter kvinnohatsveckan, tillägger Nina.

– Ja, och att få diskutera fritt är ju viktigt också. Det i viss mån krävande att vara aktivist i ett klimat som är emot en, så det är skönt att komma till en plats där ingen är emot en, säger Laura.

– På våra möten börjar vi prata om ett ämne och snabbt eskalerar det till en vild diskussion eftersom att alla är så insatta och säger så smarta saker, säger My. Det är skönt att inte behöva förklara vad strukturer är eller argumentera mot vissa saker. Det är väldigt påfrestande att vara så insatt och alltid ta kampen.

– Vi hade ju intromöte för några veckor sedan, och det kom jättemånga nya medlemmar som var intresserade och ville veta mer. Många ville också prata av sig om problem i klasserna, och det var så fint att man fann lösningar och stöd hos varandra. Det var en väldigt solidarisk stämning, säger Tilde. Intresset finns verkligen på skolan.

Härligt! Nu finns det säkert några intresserade läsare som undrar hur man gör för att bli aktiv i föreningen. Tips?

Om man vill bli aktiv i föreningen kan man gilla vårt instagramkonto och gå med i vår Facebookgrupp. Den fungerar lite som ett diskussionsforum där bland annat olika intressanta artiklar länkas. Kom på mötena också! Det är inget tvång; man måste inte komma på alla möten utan bara de man tycker verkar spännande.

KZINE ser med spänning fram emot vad Femmetopia ska hitta på under den kommande veckan. Vi uppmanar alla att kika in på deras Facebooksida! 


By