Var är rättvisan?

By on November 8, 2015 in Columns

1185424_429652760477391_966533450_n

Sverige, det är här vi bor och lever. Det är landet där alla människor förväntas visa respekt för varandras åsikter. Vi bor i ett demokratiskt land där allt är genomtänkt för att alla ska passa in och kunna bygga ett liv som de vill leva. Vi lever i ett land där alla religionspraktiserande elever erbjuds plats i skolan för bön. Vi lever i ett land där vi har all rätt att begära laktos- och glutenfri mat så väl som vegetarisk mat. Sverige är ett land som ser till att alla individer får möjligheten att leva på ett sätt som passar deras åsikter och religion, men ändå blundar man för en sak.

Ni vet kanske redan att många muslimer äter halalslaktat kött, men visste ni att vi, 6 % av befolkningen, är tvungna att äta vegetarisk mat för att skolan inte orkar beställa mat till oss? Varför ska det vara så svårt att beställa specialmat till 6 % av alla elever när det beställs gluten- och laktosfri mat för ett fåtal personer. Betyder det att 6 % av Sveriges befolkning är mindre värd?

Jag tycker att skolan borde beställa halalkött till muslimer i skolan på samma sätt som att de beställer vegetarisk mat till vegetarianer. Jag anser att vi också har rätt att leva utifrån våra åsikter och vår religion. Vad tycker du? Det är inte bara jag som tycker så; i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter skrivs det tydligt om tanke- och religionsfrihet. Det innebär att varje människa har rätt att praktisera sin religion. Väldigt många tror att det inte går att beställa halalmat, men hur kan då andra gymnasier såsom Tensta och Rinkeby servera halalkött? Företaget som vi köper mat ifrån säljer alla sorters mat och halalkött finns med bland alternativen.

De som väljer vegetarisk mat är vegetarianer av egen vilja. Jag är däremot tvungen; oftast gillar jag den dessutom inte och är hungrig resten av dagen. De flesta muslimer upplever samma sak och det leder till att de inte kan koncentrera sig på lektioner. Det leder i sin tur till att deras prestation under dagen sjunker. Vi vill att alla ska kunna koncentrera sig för att kunna utbilda sig till framtidens bästa läkare, ekonomer och politiker.

Du, jag, han som är muslim och hon som är vegetarian – vi är framtidens vuxna. Vi är framtidens läkare, ekonomer, arkitekter och politiker; vi förtjänar att äta bra mat. Vi, alla som lever i Sverige, förtjänar att äta mat som passar våra åsikter och vår religion. Det här är en ändring som måste genomföras, det här är en ändring som kommer att kommas ihåg. Vi, framtidens barn, måste stå upp för oss själva och ta ett steg längre mot frihet. Jag tänker varje natt på dagen då jag kan vara mätt i skolan. Jag tänker på dagen 6 % av eleverna ska sluta oroa sig för maten när de kommer in i matsalen. Dina åsikter gör skillnad. Så vad tycker du – vill du vara med att förändra världen? För det här är en ändring som måste genomföras!


By