Är du mogen eller omogen?

By on December 11, 2015 in Columns

Flower and Dora

Om du fick frågan “Är du mogen?”, skulle det då inte vara otroligt hämmande att bara behöva klämma lite här och var, eller knacka rätt hårt på pannan och lyssna efter hur mörkt ekot är (ett litet tips från mig till dig om du planerar att köpa vattenmelon; det ska ljuda ljust!)? Dock är vi tyvärr inga frukter, och vi är därför inte heller mogna på samma sätt. För oss levande grejer, alltså inte det man hittar i skolmaten, men människor, bedömer vi mognad på ett sådant finurligt sätt. För oss handlar det till viss mån om ålder, men mestadels om något så abstrakt som tankesätt. Alltså, baserat på hur vi tänker kring vissa scenarion och agerar, bedöms vi av resterande människor hur mogna, respektive omogna, vi är.

Nu när mogenhet har definierats så är det säkerligen av intresse för dig som läsare att reda ut huruvida du skulle platsa i fruktskålen eller lämnas i en plastpåse i den övergivna ICA-butiken runt hörnet. Efter rejält intensiv och källkritisk forskning lyckades jag lägga vantarna på konkret fakta hos Yahoo answers om vad som egentligen karaktäriserar en mogen person. Där stod det saker som:

  • Att kunna lära och ta med sig av möten med andra personer.

(Hur ska man annars få reda på skvaller om andra?)

  • Att kunna se saker från olika perspektiv.

(Sök ”the importance of angles” – det där har vi alla bemästrat.)

  • Att kunna tänka innan orden börjar flöda.

(I teorin är det mer eller mindre omöjligt att göra något över huvudtaget utan att först skicka signalerna som får oss att agera från hjärnan.)

Vad är nu syftet med denna artikel? Nu har vi fått reda på vad mognad är, samt hur den är definierad, och kan därför avgöra om vi nu är, eller inte är, mogna. Det jag vill klargöra i denna artikel är helt enkelt, först av allt, att alla ni läsare är mogna. Ja, det gäller även alla er som fortfarande köper chokladkalendrar och vaknar klockan 6 på morgonen för att få er dagliga dos av Dora utforskaren! Nu när vi kan avgränsa vad mognad faktiskt är tack vare ”fractal” på Yahoo answers så vet vi att det är en väsentlig skillnad mellan omognad och barnslighet.

Enligt punklistan borde ni alla vara mogna och det leder äntligen till slutsatsen och anledningen till att hjälpa er kära läsare att upptäcka denna mogna sida av er själva. Det jag vill uppmana till är följande: SKRÄPA FÖR SJUTTON GUBBAR INTE NED SKOLAN MED DINA UPPSLUKADE MELLANMÅL! Jag bryr mig inte om ifall bananskalet jag halkar på lyckades ta sig till din fruktskål, eller om det tillhör just den där frukten som låg ensam i ICAs mörka vrår. Jag kommer vara obarmhärtig när jag lyckas ta reda på att det var DITT äppelskrutt som lyckades förgifta mitt liv och välbehag. Nu måste jag, och alla andra stackars krabater i skolan, svälta var gång vi går på jakt efter kunskap i biblioteket på grund av matförbudet. Nu när slutet av året är ett stenkast bort kan det vara klokt att överväga ett nyårslöfte som gör skillnad och som faktiskt är genomförbart (både du och jag vet att det känns alltför häftigt i hjärtat att byta kanal när Dora sänds). Släng sopor i soppåsen (eller kompostlådan, mot A i biologi tillsammans!), allt annat är ju inget annat än omoget.


By