Sätt upp en affisch för friheten vi tar för given

By on December 15, 2015 in Associations

avatars-000144289659-cszltb-t500x500

Tänk om du blev fängslad varje gång du inte höll med Löfven? För dig som läser detta kan det låta helt otänkbart. Hade du däremot bott i Eritrea hade det varit din verklighet.  Eritrea är det land som nio år på raken har klassats som landet med minst yttrandefrihet i världen, värre än länder som Kina, Kuba och Nordkorea. Landet håller även åtskilliga journalister fängslade utan vare sig åtal eller rättegång.

En av de fängslade journalisterna heter Seyoum Tsehaye. Han är min morbror. Seyoum jobbade som krigsfotograf under det 30 år långa inbördeskriget mellan Etiopien och Eritrea. Han stred för drömmen om ett självständigt och demokratiskt Eritrea. Olyckligtvis blev aldrig drömmen som han stred för verklighet. Strax efter friheten blev Eritrea allt mer censurerat men trots det vägrade Seyoum att låta sig vikas. Tillsammans med 10 andra journalister använde han sin penna som vapen i kampen för de efterlängtade demokratiska rättigheterna. Följaktigen ledde artiklarna till deras fängslande. Fastän detta ägde rum år 2001 har vi varken hört något ifrån Seyoum, eller de 10 andra journalisterna.

Trots 14 år av tortyr och åtskilliga brott mot deras mänskliga rättigheter, är det ytterst få som känner till deras fängslande. För att ändra på detta startades därför organisationen ”One Day Seyoum” år 2013.  Vi driver arbetet genom att sprida ordet om Seyoum och situationen i Eritrea, samtidigt som vi ger människor en chans att agera.

Imorgon lanseras kampanjen ”En affisch för frihet” där du får chansen att sprida ordet om Seyoum genom att sätta upp en affisch med texten ”Tänk om du blev fängslad varje gång du inte höll med Löfven?” I kampen för deras frigivande är det inte bara diktaturen som är vår motståndare utan även tystnaden och passiviteten. Därför är det viktigt att ha i åtanke att för varje affisch som sätts upp får fler och fler människor reda på journalisternas öde. Av den orsaken uppmanar vi dig att ta vara på ditt privilegium som medborgare i en demokrati och sätta upp en affisch för den frihet vi tar allt för givet imorgon.

 

Naomi Berhe

 


By