"Paradise Hotel är längst ned på min intresselista"

By and on February 22, 2016 in Archive, Interviews, Life at KG, Reportages

De flesta på skolan känner till Ove, körsektionens rektor, känd för sina vitsiga tal på skolavslutningarna. Men vem döljer sig egentligen bakom den reserverade fasaden? Är Ove den dödsmaskin alla elever utger honom för att vara? När vi kliver in på rektorskontoret möter vi en lång man med nyfiken blick. Det är Ove Sköld, och han visar oss till sitt arbetsrum där vi slår oss ned. Med benen i kors och hakan lutandes i handen inväntar han vår första fråga. Hur kom det sig att du hamnade på KG? – Jag arbetade tidigare som rektor på Norra Real. Det skedde en omorganisation inom Stockholms Stad, där alla skolledare sades upp. Då fick jag söka nytt jobb och KG var det bästa och mest intressanta alternativet. Vi märker hur Ove lyser upp då han pratar om sitt arbete. Han berättar att det är hans femte år på skolan, och att han trivs mycket bra. Vilken linje gick du på gymnasiet? – Jag gick ett fyraårigt tekniskt program i Stockholm. Först två år på Farsta Gymnasium sedan två år på Åsö Gymnasium. Efter det studerade jag till lärare i matematik och fysik. Han tillägger att han absolut skulle ha gjort samma val att gå lärarlinjen om han fått välja igen. Vad många inte vet är att Ove också undervisar på KG. Vi frågar honom vad han gillar bäst med läraryrket. – Relationen med eleverna. Det är fortfarande lika roligt, trots att jag blivit trettio år äldre sedan jag började lära ut. Ålderskillnaden har blivit så mycket större mellan mig som lärare och er elever, men jag känner fortfarande hur energigivande det är att arbeta med er. Vilket är ditt bästa tips för ett A i matte? – Man ska hela tiden vara med, och försöka att vara nyfiken på vad det är man gör, inte bara att man får rätt svar. Kunskapen är inte svaret, utan kunskapen är egentligen vad det är man har gjort för något. Nog om skolan, vad gör du på fritiden? – Jag försöker säga till folk att jag tränar… men äh inte så ofta, även om jag gillar det. Det är ju svårt att hitta tiden. Sen har jag ett hus också, så då försöker jag säga att jag sysslar i trädgården… men äh. Sen har jag och familjen haft ett annat hus som vi totalrenoverat, som har blivit en hobby. Helt självlärd är jag vad gäller renovering och byggvård! Det största intresset är dock fotbollen; Djurgården såklart. (Skribenterna misstycker) Ove berättar att det han brinner mest för är att få göra förändring. Det märker vi då Ove undervisar, med ett starkt engagemang för han eleverna på en “bildningsresa”, som han gärna kallar det. Om du skulle återvinna en konservburk i veckan i ett helt år, så skulle du spara tillräckligt med energi för att ha en spotlight som lyser på dig non-stop i 2 veckor, 20 160 minuter eller 1 209 600 sekunder. Sopsorterar du? – Ja. Rätt och slätt. Bra, tycker vi. Avslutningsvis kan man beskriva Ove med ett ord; engagerad! Med sitt hängivna sätt inspirerar han många i sin omgivning. Den långe mannen med den ståtliga uppsynen, de melerade skjortorna och manchesterbyxorna, är inte så farlig som man kan tro.]]>


By and