Din Guide till Läroverksfejden 2016

By and on April 17, 2016 in Läroverksfejden
11205098_846983745388292_3738178318145410946_n

Foto: Alice Härse

Det är knappast någon som har missat att årets deltävlingar i Läroverksfejden snart drar igång. Kungsholmens damlag i fotboll fullkomligen krossade Södra Latins tjejer under kvalen till deltävlingen i idrott förra veckan. Inför idrottsdeltävlingarna, som alltså är fejdens första, har hypen onekligen varit på topp, något som märktes när de olika skolornas fotbollslag mötte varandra under de övriga kvalmatcherna som hölls under onsdagen och torsdagen. Så här säger Ebba Widman, Kungsholmens lagkapten, om känslan i laget: “Stämningen är på topp, som alltid! Nej, men känns riktigt bra faktiskt. Roliga gruppspelsmatcher som har lett till ett ännu mer finaltaggat KG!”

Det har nog inte undgått någon att de tävlande skolorna i år har blivit reducerade från förra årets fyra till nuvarande tre. Östra Reals elevkår valde i oktober förra året att avbryta sitt medlemskap i Läroverksfejden. Detta är dock något som enligt LvF:s styrelse inte innebär att Östra Reals elever har blivit exkluderade från att delta, styrelsen skriver att det fortfarande finns många sätt för dem att engagera sig.

Utöver deltävlingen med fokus på idrott står förra årets tre andra deltävlingar, allmänbildningen, retoriken och estetiken kvar, detsamma gäller de så kallade minideltävlingarna som äger rum alla veckor som skiljer de olika deltävlingarna åt. Minideltävlingarna går ut på att deltagarna från varje läroverk samlar poäng genom att utföra olika uppdrag. Poängen läggs sedan till i det slutgiltiga resultatet. Uttagningar till deltävlingarnas både nya och gamla moment har hållit på för fullt under de senaste veckorna. Men exakt vilka är de nya momenten och vad har årets fejd för nyheter att erbjuda?

Idrottsdeltävlingen består som tidigare av fyra delmoment; fotboll, stafett, dragkamp, och årets återinförda moment, basket, som fått ersätta förra årets tävling i längdhopp. Henrik Thunander som spelar i Kungsholmens basketlag ser positivt på nyheten; “För mig som basketspelare är det så klart jätteroligt att kunna representera skolan i Läroverksfejden. Men jag känner även att publiken kommer få det roligt då basket är kvickare än till exempel fotboll och därmed mer underhållande.” Basketturneringen kommer äga rum dagen efter den stora idrottsdeltävlingen med de andra grenarna.

Nytillskottet inom deltävlingen med fokus på retorik är delmomentet ordvitsar, där varje läroverk deltar med en representant. Tävlingen går ut på att varje deltagare får varsin knapp som ger ifrån sig ett läte när man trycker på den. En bild som projiceras på en storbildsskärm visas sedan för de tävlande och den som först trycker på knappen får presentera en ordvits kopplad till bilden, likt TV-programmet Parlamentet. Totalt visas ett 20-tal bilder och allt som allt kan man få 20 poäng i tävlingen. Debattmomentet som förra året och åren dessförinnan genomfördes individuellt kommer i år istället utföras i lag. Enligt Läroverksfejdens styrelse är syftet med denna förändring  att deltagarnas samarbetsförmåga ska testas och räknas med i bedömningen.

Deltävlingen med fokus på estetik har inför årets fejd också sett förändringar, bland annat har tävlingsgrenen konst lagts till. Grenen går ut på att varje skola bidrar med två konstverk som tolkar titeln “Vad skulle hända om…” samt hela fejdens övergripande tema. Utöver tävlingen i konst har uppdateringar i teatermomentet gjorts och nu inkluderas också filmproduktion.

Allmänbildningen är den deltävling som i år har sett minst förändringar, deltävlingen kommer utöver att inkludera medlemmarna mer även innehålla svårare och mer varierade frågor. Ett annat spännande tillägg är också att allmänbildningen läggs sist, det är alltså den som avgör 2016 års läroverksfejd.

Läroverksfejdens styrelse har i år också lanserat en app för att alla som är intresserade lättare ska kunna följa årets tävlingar. De senaste nyheterna om tävlingen kommer att publiceras där och appen kommer dessutom visa fejdens poängställning. Den kommer också fungera som minideltävlingarnas enda kommunikationskanal. “Läroverksfejden” finns tillgänglig för nedladdning på App Store och Google Play.
Basket, ordvitsar och appar, det finns som sagt mycket nytt och spännande att se fram emot under årets läroverksfejd. Vi på KZINES redaktion ser med glädje fram emot årets stora evenemang, och som KG:are och därmed regerande mästare sedan tre år tillbaka ser vi fram emot en seger också i år! På Läroverksfejdens hemsida kan man under fliken om Kungsholmens Gymnasium läsa citatet “Unity in Diversity”. Kungsholmens olikheter och mångfald har i tidigare läroverksfejder visat sig vara något positivt, och vi hoppas att det kan bidra till vinst även i år!


By and