Kungsholmens basketlag diskvalificerat i Läroverksfejden

By on April 24, 2016 in Läroverksfejden
13002461_1085984278141851_1707324089775071785_o

Foto: Vincent von Sydow

I samband med att resultaten från Läroverksfejdens deltävling i basket publicerades under fredagseftermiddagen kom det fram att Kungsholmens Gymnasiums basketlag erhållit en tredjeplats med Norra Real och Södra Latin på första- respektive andraplats. Detta beror enligt Läroverksfejdens styrelse på att Kungsholmens basketlag under delmomentet bröt mot fejdens styrdokument då de använde sig av spelare som inte går på skolan, ett regelbrott som ledde till att basketlaget diskvalificerades från tävlingen.

Otto Ruin, en av Kungsholmens läroverksfejdsrepresentanter bekräftar det som har hänt och säger att basketslagets utformning varit orättvis: “Eftersom LvF är en tävling mellan skolornas elever och alla elever ska få en rättvis chans att vara med ansåg vi att diskvalificering var det enda alternativet. KG:s spelare var införstådda med vad som gällde och var mycket samarbetsvilliga!”. När han sedan får frågan om varför inget gjordes åt saken tidigare säger han att basketlagen inte registreras innan finalmatchen som alltså hölls under fredagen: “Detta var inte ett problem i KG:s tidigare match, utan först igår. Eftersom trupperna inte registreras kunde varken domare, styrelse eller motståndarlag vara medvetna om detta innan matchen började.”

Den här diskvalificeringen innebär alltså att Kungsholmen hamnar på en tredjeplats inom deltävlingen med fokus på idrott. Kungsholmen får efter alla idrottens deltävlingar sammanlagt sju poäng; två poäng vardera från fotbollen, dragkampen och stafetten som hölls under tisdagen på Zinkensdamms idrottsplats, och alltså bara en poäng för deltävlingen basket. Detta samtidigt som Södra Latin vann med nio poäng och Norra Real hamnade på en andra plats med åtta poäng. Kungsholmens förlust kunde alltså inte omöjligt ha undvikits om basketlaget hade presterat bättre än det gjorde. Den stora frågan är då varför dessa spelare tilläts vara en del av det lag som faktiskt skulle representera skolan och inte något annat. 

Noah Öhlin är ordförande för Kungsholmens Gymnasiums Idrottsförening (KGIF), den instans som ytterst ansvarar för basketlagen. När han får frågan om varför dessa spelare tilläts delta lämnar han ingen direkt kommentar, han säger: “KGIF måste diskutera händelsen i styrelsen samt med idrottslärarna innan vi kan ge ett officiellt svar på frågan.”

Det är alltså lite svårt att bilda sig en uppfattning om varför KGIF agerade som de gjorde, men eftersom de inte gjorde något åt dessa spelares medverkan innan lagets diskvalificering finns det mycket med deras agerande som är värt att ifrågasätta. Enligt fejdens styrdokument ska alla elever som deltar vara elever på den skola de representerar, något som i tävlingssammanhang som dessa för övrigt är helt självklart. De som faktiskt är förtrodda att ytterst ansvara för Kungsholmens basketlag och vilka som spelar där verkade dock inte vara medvetna om dessa regler, anledningen till detta är dock fortsatt oklar. Något som är klart är dock att KGIF:s oansvariga beteende lett till Kungsholmens förlust, något som i sin tur också är en förlust i förtroende för KGIF själva.

 


By