Make debate not war

By on May 27, 2016 in Events

Skärmavbild 2016-05-27 kl. 16.46.44

Rösterna från de upprörda debattörerna blandar sig med publikens mummel, letar sig ut ur dörren och lägger sig på golvet så att de som går förbi nyfiket tittar in. Ämnet som debatteras är provokativt, precis som det är tänkt. De som vågat sig in i Debattkammaren har förberett sig för starka åsikter och retoriskt färdiga anföranden…

Det här kan du som KG:are få vara med och uppleva. Debatten har egentligen inte hänt, utan ska hända den 31:a maj i klassrum 6406, klockan 14:50. Ämnet som kommer att debatteras är bör väst vidta militära åtgärder mot Islamiska Staten? Fyra duktiga debattörer kommer mötas i en kompromisslös debatt om västs ansvar att stoppa den best i Mellanöstern som är Islamiska Staten. Debattämnet har varit på agendan länge och kommer förmodligen fortsätta vara det under en ännu längre period. Men vissa färska händelser har gjort ämnet högaktuellt. Attacken i Paris i november 2015 som lämnade sextionio oskyldiga franska medborgare döda skakade om hela väst, likaså dåden i Belgien i mars. Man skulle kunna tänka sig att det finns stor opinion för att västs militära makter – till exempel NATO – ska göra ett samlat militärt angrepp mot Islamiska Staten, även om det kanske skulle innebära att många av västs soldater dör i ett krig som inte ens är deras eget. Eller är det det?

Du som sitter i publiken har möjlighet att begära ordet av debattören så länge som femton sekunder för att säga något kort och koncist som kan slå hål på debattörernas argument. Dessutom erbjuds chansen till någon i publiken att hålla ett fem minuter långt anförande halvvägs in i debatten.

Det kommer inte vara någon tråkig utdragen ”diskussionsdebatt” där två gråa personer står vid varsitt runt, enbent bord med ett glas vatten och mumlar. Inget dansande runt i ringen. Formatet för debatten är inspirerat av Oxfords debattklubb Oxford Union, det mest framstående debattsällskapet i världen. Där är avståndet mellan debattörerna utmätt så att ingen av sidorna ska nå över till andra sidan med ett svärdshugg.

Debatten anordnas av organisationen Debattkammaren, en nystartad organisation som har som uppgift att ta Oxford Union hit, till Sverige. Vi tror på den kompromisslösa debatten som ett verktyg för att stärka demokratin och öka det kritiska tänkandet, med två sidor som vågar visa var de står på ett tydligt sätt, erbjuda tak över huvudet och golv under fötterna för de som brinner för att säga precis som de tycker. Denna anda besjälar vi i vårt sätt att debattera – en tydlig fråga och två sidor som består av de som är mot på ena sidan och för på andra sidan. Om det låter intressant föreslår jag att du kommer på debatten på tisdag, gillar vår Facebook-sida och följer oss på Twitter. Var med och lyft debatten och det fria ordet mot nya höjder.

Undertecknat,

Ben Solimanaznavi, KG:are och ordförande för Debattkammaren

 


By