Den eviga gudsfrågan

By on August 30, 2016 in Events, Life at KG, Uncategorized

Skärmavbild 2016-05-27 kl. 16.46.44

Tror du på gud? För många är svaret självklart ja. Så har det varit för dem flesta människor genom historien, ett inslag i tillvaron som människor bara funnit sig i. Och på de flesta hållen i världen är det fortfarande så. Men i Sverige är det minst lika vanligt att folk svarar nej.

Innan kristendomen gjorde sitt inträde här var vi hedniska. Processen att förkristna Skandinavien från den fornnordiska religionen var som svårast i Sverige, och här så höll den sig fast längre än både i Danmark och Norge. Idag är Sverige ett utav de mest sekulära och minst religiösa länderna i hela världen. Kanske oftare än inte kallar sig svenskar nuförtiden för ateister. Liksom på många andra vis utmärker sig Sverige i hur få som tror på gud eller tillhör en religion.

Ändå är det ett sånt där intressant ämne som många svenskar tycks diskutera lite i smyg. Osäkerheten gör sig också ofta närvarande i såna diskussioner, för att det varken går att verifiera eller falsifiera guds existens. När nyheter om människor som svälter och hungrar och törstar och dör når frågar många: om gud finns, varför hjälper han inte de som lever i ett enda stort gissel? Religiösa kan då framhålla att, det är just de vars tro är som starkast. Att gud har en plan.

Frågan om gud finns kommer kanske alltid vara aktuell. Åtminstone är den det idag. Vad är det egentligen som händer efter döden? Varför är vi här? Vad är meningen med livet?

Fyra personer som alla anser sig ha de rätta svaren är Mats Selander, Christer Sturmark, Patrik Lindenfors och Stefan Gustafsson. Selander och Gustafsson är flitiga debattörer och författare från Credo, en kristen församling som har en lokal förening här på KG. Gustafsson har bland annat skrivit en serie böcker som han betitlat Skeptikerns Guide till Jesus. Sturmark och Lindenfors är båda två erkända ateistdebattörer som representerar organisationen Humanisterna.

Den 6:e september klockan 14:50 går de huvud mot huvud inne i skolans aula. I sina fasta övertygelser att gud finns och inte finns kommer de göra sitt bästa för att övertyga lyssnarna om det ena eller det andra. Och kanske det bästa; publiken, som är vem som helst som vill komma och lyssna, får ifrågasätta debattörerna med korta kommentarer. I slutet sker en röstning och den vinnande sidan utses, ett debattformat inspirerat av den prestigefyllda debattklubben på Oxfords Universitet, The Oxford Union Society.

Debatten hålls av Debattkammaren, en plattform för provokativ debatt och motstridiga perspektiv.

Var där och lämna ditt avtryck. Utmana dina perspektiv.


By