DAGEN ÄR KOMMEN del 23

By on December 23, 2016 in Dagen är kommen - Säsong 1, Julkalender

img_4155

23 december, fredag


Friedhelm vaknar på fredagsmorgonen av att julmusik spelas på hög volym utanför hans rum. Han suckar djupt och går ut i lägenheten. Det är hans mamma som dansar omkring i köket i takt med julmusiken, nynnandes med slutna ögon. Hon märker inte hur Friedhelm smyger in i köket och nyper henne i ryggen. Med ett högt skrik rycker mamman till och vänder sig om med skrämda ögon. När hon ser Friedhelm börjar hon skratta och lutar sig mot köksbänken för att hämta andan.
“Oh Gud, du kan inte skrämmas sådär Friedhelm” säger hon flämtandes och håller sig för pannan. Friedhelm bara skrattar och gör i ordning sin frukost. Han sätter sig vid bordet och äter samtidigt som hans mamma fortsätter stöka i köket. Efter en liten stund kommer Nicole in i rummet, med ytterkläder på, uppenbart redo att ge sig ut. Deras mamma vänder sig om.
“Var ska du? Vi ska ju julbaka och mysa?” säger mamman besviket och lägger armarna i kors. Nicole ser på sin mor med höjda ögonbryn och slänger sedan en blick på Friedhelm.
“Du kan ju mysa med honom” säger hon ironiskt och pekar på sin bror, varpå mamman inte kan hålla sig för skratt. Friedhelm grimaserar åt dem båda för skämtandet på hans bekostnad.
“Jag ska på promenad med… en kompis!” fortsätter Nicole och vänder sig om, redo att smita ut ur köket.
“En kompis? Vem då?” frågar mamman henne och hindrar henne från att sticka iväg.
“Åh, Hector bara” svarar Nicole obrytt och himlar med ögonen. Då minns Friedhelm killen från soffan i måndags och med ett flin ger han sig in i diskussionen.
“Ja ni två verkar ju känna varandra ordentligt” inflikar han retsamt och deras mamma vänder som mot Friedhelm med ett frågande uttryck, och sedan tillbaks till Nicole med ett ännu mer frågande uttryck.
“Varför berättar ni inte sådant här för mig?” utbrister hon anklagande och ser på sina två äldsta barn. “Ta med honom hit efter promenaden” fortsätter hon och pekar på Nicole som försöker säga emot. Mamman lägger bara ett finger för munnen för att signalera tystnad, och viftar sedan ut Nicole ur köket. Friedhelm skrattar och äter upp sin frukost.
Hela dagen spenderar Friedhelm hemma med familjen. De slår in paket, gör julgodis och rimmar. Vid lunchtid kommer Nicole tillbaka hem, och till allas förvåning har hon faktiskt med sig Hector, som lite besvärat hälsar på familjen innan han passivt deltar i julfixandet. Friedhelms mamma verkar inte ha några hämningar när det kommer till att fråga ut Hector, och Nicole kastar sig generat i soffan ett flertal gången som reaktion på moderns obekväma frågor. Hector bara skrattar och försöker svara så artigt som möjligt. Friedhelm deltar själv i frågandet, framförallt eftersom att Hectors rykte på KG inte precis handlar om lojalitet till tjejer. Han blir dock positivt överraskad, och han ser flera gånger under eftermiddagen hur Nicole och Hector kastar ömma blickar mot varandra. Efter någon timme behöver Hector gå, och Nicole följer med honom ut i trapphuset för att säga hejdå. När Friedhelm ska gå ut med sopor till sopnedkastet tio minuter senare ertappar han sin syster och Hector med att fortfarande stå i trapphuset, vilt kyssandes.
“Easy tiger” säger han till Nicole och drar med henne tillbaka in i lägenheten. Hon bara skrattar och går in i vardagsrummet där hon glatt slänger sig i soffan. Deras lillasyster kommer springandes och slänger sig ovanpå Nicole. Friedhelm överväger sina alternativ i några millisekunder innan han springer efter och slänger sig ovanpå sina systrar i soffan, till ljudet av deras skratt och skrik av skräckblandad förtjusning. Deras mamma kommer in i vardagsrummet när hon hör allt oljud och blir tårögd vid synen av sina tre barn brottandes i soffan. I högtalaren spelas O helga natt och utanför fönstret faller små snöflingor sakta ned mot marken.


By