KG Tifo – Ofräscht och barnsligt

By on December 2, 2016 in Events

img_4179

Amerikanska Fotbollsmatchen mot Hersby har blivit ett riktigt stort event de senaste åren, och är tillsammans med Läroverksfejden ett av KG Tifo’s största evenemang. Som stolt elev på KG är det ett av mina favoritevent, även fast alla vet att vi alltid får stryk under själva matchen, och att höjdpunkten egentligen är cheerleading-framträdandet. Det är alltid härligt hätsk stämning på matcherna, och vi alla kan komma in, förena oss med klacken och känna att vi är bättre än Hersby, smartare än Hersby, cha-la-la-la.

Men just i år kändes det som att allt hade gått lite för långt. Sexistiska hån, från båda parter, om cheerleading-lagen, inbrott och olagligt filmande av minderåriga. Både Hersbys och Kungsholmens Tifo har betett sig värre än tidigare, båda har dragits in i en ond spiral av hätskhet och illvilja. Vad fan händer?

När båda Hersby och Kungsholmen meddelade att ramsan “En sjukdom, en smitta, en KG/Hersby-fitta” skulle vara del av fredagens klackramsor blev jag ärligt talat ganska bestört. Och jag är inte någon överkänslig galning, som hatar svordomar, absolut inte. Jag står helt bakom Markus Aamisepps “fuck off Hersby” och jag pratar inte om att vi ska ha kramkalas med huliganerna. Men inte behöver vi väl sjunka till deras nivå?

När jag, och några andra, påtalade att ramsan kändes både ofräsch och sexistisk, fick vi svaret att vi inte behövde använda just denna ramsa. Att vi kunde vara tysta, medan resten av klacken skrek den, som en tyst protest. Jag fick även höra att jag var överkänslig och det var den sortens språk som skulle användas, men att KG Tifo tar avstånd från sexism.

Jag har flera reaktioner på detta.

  1. Jag kommer att stå där i svart tröja, och höra mina klasskamrater och fellow elever skrika om hur äckligt och smittsamt mitt kön är. Att tjejer som är slampiga är dåliga, att mitt värde ligger i hur många jag har legat med. Vidrigt.
  2. Om KG Tifo tar avstånd från sexism, men inte har några problem med att ge Hersby en känga för sin sexism, med mer sexism? Det är inte bara ologiskt utan rent av barnsligt agerande.
  3. Faktum är att ordet tifo står för det italienska ordet tifosi, vilket betyder fans eller supportrar. KG Tifo ska alltså vara en förlängning eller något som förenar alla oss KG-elever, inte ett ensamt organ som följer egna regler och skiter i våra åsikter. För fans, av fans. Varför kan KG Tifo då inte ta åt sig av denna kritik, som är fullt relevant?

Jag kommer fortfarande gå på matchen, trots att Tifo sa åt mig att låta bli om jag inte tål denna sexism. Men jag kommer skämmas över att stå där, mitt i klacken, med en svart tröja och krigsmålning, när min skola skriker om hur äckliga vi tjejer är. För även om ni specificerar att det handlar om Hersby-fitta, vet jag och alla andra tjejer att vi också kan falla ner till samma nivå, och bli precis lika smittsamma och äckliga. Om KGs tifo kan sjunka till deras nivå, så kan väl KGs fittor också bli lika äckliga, eller hur?

Go pugs.


By