Máxima Acuña: Trakasseras av gruvbolag

By on December 14, 2016 in Write for rights

maxima

Máxima Acuña är en självförsörjande bonde i Tragadero Grande i Cajamarca Regionen i Norra Peru. I närområdet befinner sig gruvbolaget Yanacocha som vill utöka sin verksamhet och har i flera år haft en tvist med Maximas familj om äganderätten till marken där dem bor på. Familjen har under flera tillfällen drabbats av hot, kränkningar och trakasserier av polisen. De har till och med blivit tvångs vräkta från deras egna hem, men dem vägrar ge sig!

I augusti 2011 blev Máxia uppmanad att lämna ifrån sig huset och marken men hon vägrade lämna sitt hus. Máximas nej resulterade i att polisen förstörde huset och misshandlade Màxima och hennes barn dagen därpå. Familjen Acuña tvingades ut trots att polisen inte visade någon vräkningsorder som ska göras enligt lag. Máxima och barnen fick stå ut med liknande händelser i flera år och det var först i december 2014 som domstolen konstaterade att familjen har rätt till sin mark. Bolaget överklagade dock, eftersom de påstod annorlunda. Tur var därför att även Högsta Domstolen dömde till Máximas fördel, inte företagets.

Men det var inte slut där, i februari 2011 kom cirka 200 poliser och förstörde det som fanns kvar av huset. Trots skadorna och vandaliseringen, stannade familjen kvar. Dem hade inget val, vart annars skulle dem bosätta sig? I februari 2016 fördärvade säkerhetspersonal från gruvbolaget familjens odlingar. Endast några månader senare, i september, förstördes familjens privata skördar. Máxima och hennes man gjorde sitt allra bästa för att rädda odlingarna, men personalen hindrade dem med hjälmar och sköld. Den förödande händelsen ledde till svåra skador hos Máxima och behovet av läkarvård var enormt.

Máxima Acuña och hennes familj stod upp för deras rättigheter och fick stå ut med vandalism, hot och kränkningar från polis samt företagets personal. Bymedlemmar har gått samman för att skydda Máxima och hennes familj från framtida trakasserier. Även Amnesty International vill föra samman människor för att ha den största möjliga påverkan. Amnesty International kräver att Máxima ska skyddas och att attacker mot henne upphör. Amnesty international kräver även att dem ansvariga ska ställas inför rätta. Amnesty International kräver rättvisa!

 

Vill du göra skillnad?
Visa Máxima att hon inte är ensam genom att skriva en solidaritetshälsning till Máxima för att visa stöd i hennes kamp mot gruvbolaget! Detta kan du göra i skolans entré där föreningen Amnesty Kungsholmen lagt ut flera vykort där du fritt kan skriva vad du vill!

Ett annat effektivt sätt är att skriva på, på våra namninsamlingar när medlemmarna från Amnesty KG står utanför cafeterian!


By