KÄRLEKEN MÅSTE ÖVERVINNA HATET

By on January 30, 2017 in Columns

16409601_1256170351131813_2104321922_o

Donald Trump tillträdde som USA:s president förra fredagen. En fredag senare skrev han under en verkställande order som förhindrar folk från länderna Syrien, Iran, Irak, Libyen, Sudan och Somalia att resa in i landet. Redan nu har folk blivit stoppade och gripna på amerikanska flygplatser och deras visum har blivit indragna utan att de blivit informerade om det. Denna order drabbar även människor som mig. Mina föräldrar flydde till Sverige från Iran för att slippa undan tortyr, förföljelser och avrättning. Jag är själv född här och har bott här i hela mitt liv. Jag är svensk medborgare, jag har alltid varit det. Att denna order drabbar mig känns naturligtvis otroligt kränkande. Det är ett spel på ren och skär rasism. Att någon skulle se mig som terrorist på grund av mitt ursprung känns fullkomligt absurt. Det är dock minst lika absurt att tro att folk som bor i dessa länder och i vissa fall drabbas av terrorismen dagligen skulle vilja fly till USA för att föra den vidare. De Trumps order drabbar är i själva verket som flyr undan just terrorismen. Miljontals syriska flyktingar flyr för sina liv, undan terrorism, inbördeskrig och IS. Att stoppa allt flyktigmottagande i 120 dagar och förbjuda dessa människor att fly kriget är en skymf mot allt vad demokrati heter.  Det är en bitter ironi i det Trump säger att detta inrättas ”för att hålla borta radikala islamiska terrorister från USA. Vi vill inte ha dem här”. Jag är nämligen rätt säker på att syrierna inte heller vill ha dem där.

Ur ett historiskt perspektiv är det Trump valt att göra ytterst ignorant då det i USA:s högt värderade Declaration of Independence står: ”All men are created equal”. Tydligen inte i hans USA. Samma USA som en gång i tiden var en fristad för alla de som flydde undan eländet, svälten och de förföljelser de utsattes för i sina hemländer. Att USA med den historiska bakgrund de har skriver under en sådan sak är en skymf mot de förfäder som en gång i tiden flydde dit. När världen nu står inför samma situation igen, valde landet som stoltserar med att det byggdes av immigranter, att ignorera sin historia.

 

I fredags var det förintelsens minnesdag. Tanken var att vi skulle minnas det som skedde för mindre än 100 år sedan. En religiös grupp som oprovocerat blev förföljda på grund av religiösa övertygelser, eller helt enkelt sitt ursprung i en religiös grupp. Samma dag vi skulle minnas de ca 7 miljoner människorna som utsattes för det brutala folkmordet som skedde, skrev USA:s president på denna order. När förintelseöverlevaren Hédi Fried var på skolan förra året berättade hon att hon var rädd. Hon var rädd för att det skulle ske igen och hon bad oss att aldrig glömma. Men i Trumps USA glöms det bort. I Trumps USA börjar det sakta igen. Men i samma USA kämpar också många amerikaner för att medmänskligheten och hoppet ska vinna. I tider där murar byggs måste vi alla aktivt kämpa för att samma murar ska rasera. Vi måste kämpa så att kärleken övervinner hatet.


By