INTERVJU MED ALLMÄNBILDNINGSLAGET

By on May 17, 2017 in Läroverksfejden

unnamed

Läroverksfejden lider mot sitt slut och vi är framme vid den sista deltävlingen – allmänbildningen. Svåra frågor kommer att hagla ned över vårt tappra allmänbildningslag i Norra Reals aula, och alla deras kunskaper kommer prövas till det yttersta. I år består KGs lag av Isak Lefvert, Kaj Li och Beatriz Bento Hansson, och Kzine har tagit temperaturen på laget.

Beskriv hur ni känner inför i eftermiddag med ett ord.

Beatriz: Nervöst.

Isak: Spännande.

Kaj: Revanschsuget.

Varför sökte ni till laget?

Kaj: För att jag tror att jag kan mycket om oviktiga saker, lite av allt, så jag tänkte att jag kunde göra ett försök i alla fall.

Isak: Jag hade samma orsak som Kaj förra året, och det var så himla kul när jag var med då, så nu vill jag bara vara med igen.

Bea: Jag sökte väl mest för att jag tycker det är kul att ta uttagningstestet, sitta där och testa min egen kunskap. Och typ för att mina vänner och folk brukar tycka att jag är allmänbildad, så jag kände ”why not?”

Har ni tidigare varit intresserade av allmänbildning? Isak, du var ju med förra året så vi kan anta att du har varit det.

Isak: Ja, jo.

Bea: Ja, jag gillar att kunna saker. Min pappa kollar typ alltid på ”Vem vet mest?” på TV, så jag är rätt van vid att höra frågor och svara rakt ut.

Kaj: Jag tror folk som är bra på allmänbildning ändå känner liksom när de kollar på TV program, och så vidare, ”Ja men jag kan ju allt, eller det mesta, som sägs” så det vore ju kul, så jag testar det i skolan också.

Isak: Men jag tror också det är en fråga om minne, eller hur? Att det är inte bara allmänbildning, utan det är att komma ihåg saker också.

Bea: Ja, eller hur.

Isak: Det är inte bildning, det är en fråga om minne. Allmänminne snarare.

Bea: Ja precis.

Men hur har ni tränat inför tävlingen då?

Beatriz: Jag kollade på allmänbildningsdeltävlingarna från 2015 och 2016, för att få en känsla för frågorna. Och så har jag gått runt med ”Vem vet mest?”-frågespelskort och drillat dem, och gjort lite Seterra-geografigrejer.

Isak: Ja, jag har också fräschat upp lite geografikunskaper, och pluggat lite gamla Oscarsvinnare och Nobelpristagare i litteratur. Det är typ det.

Kaj: Jag har också pluggat väldigt mycket geografi. Placera länder på en karta, och sen var det lite flaggor också. Men annars har det varit mycket att läsa igenom kemi- och biologiboken, för att få lite naturkunskap.

Vad kan ni mest, respektive minst, om?

Isak: Minst ska vi nog inte avslöja.

Okej, vad kan ni mest om då?

Beatriz: Det känns inte som att jag kan ett område riktigt bra, utan det känns som om jag kan vissa delar hyfsat okej. Men är väl hyfsat okej på geografi, i alla fall om det inte gäller Afrika för jag har märkt hur dålig jag är på Afrikas geografi.

Isak: Jag skulle nog också säga namngeografi, utrikespolitik, den sfären av saker.

Kaj: Ja men, då känner jag mig nästan lite tvungen att säga natur, men både det och, jag vill säga rysk historia av någon anledning.

Isak: Det är jättebra! Vi får hoppas att det kommer.

Beatriz: Ja verkligen!

Jag skulle vilja höra en kort definition av allmänbildning, alltså vad innebär det att vara allmänbildad?

Beatriz: Kunna hyfsat mycket om lite allt möjligt skulle jag väl säga.

Isak: Ja, den här tävlingsformen mäter ju lite minne också så jag vet inte hur allmänbildade vi är egentligen, men det är väl mycket att kunna det, så som du säger: lite om vilken situation man än hamnar i.

Kaj: Lite såhär besserwisser-känsla.

Isak: Ja nästan.

Kaj: Men en allmänbildad person är väl ändå… Jag tänker på saker som jag precis uppfattar och bara ”ja, men det här kanske är bra att lägga på minnet”. Alltså att ha den inställningen, det är typ allmänbildning.

Vilken är den mest obskyra fakta ni kan? Något som ni aldrig kommer att glömma, det kan vara

vad som helst.

Isak: Den är spännande.

Beatriz: Jag vet inte om jag riktigt har någon obskyr, jag är mest lite så att ibland kan jag fastna vid vissa årtal som typ när allmän folkskola infördes i Sverige. Jag tror det var 1842 om jag inte har glömt det.

Isak: Ja, 1842 låter rimligt. Men jag skulle säga någon väldigt avlägsen huvudstad av något slag, sådana har jag en del av. Och inte bara huvudstäder, utan andra städer också i små obetydliga ställen i USA som bara fastnar.

Kaj: Ja det är väl typiska fakta, men jag vet inte. Jag pratade om rysk historia, så inslag som gamla sovjetiska militärstrategier. Något som är djupt inrotat i ämnet.

Beatriz: Jag tror det är lite obskyrt, jag är ganska bra på brasilianska delstater. Men det finns en anledning till att jag är det, eftersom min mamma är därifrån, men jag antar att den genomsnittliga svenska tonåringen inte kan så många delstater som jag kan.

Vilka är era bästa tips för att bli allmänbildad?

Isak: Läs tidningen.

Beatriz: Ja, nyheter. Kolla på nyheterna

Kaj: Ja jag skulle också säga läsa tidningen.

Okej, sista frågan: om ni skulle vara en maträtt, vilken maträtt skulle det vara?

Beatriz: Tacos, lite allt möjligt.

Isak: Jag skulle säga någon kryddstark, indisk linsgryta. Ganska smal mat men vid vissa tillfällen kan det vara ganska ansträngande.

Kaj: Jag vet inte, jag är lite av en gottegris så det får väl bli något sött. Nej men, vem gillar inte tårta?

Isak: Vem gillar inte tårta, vem gillar inte Kaj?

Beatriz: Ja verkligen, där har du din nya slogan!

Kaj: Ja man kan ju dra den parallellen.

Tack så mycket, och lycka till i eftermiddag!


By