DAGEN ÄR KOMMEN – Tillbaka efter sommarlovet

By on September 9, 2017 in Uncategorized

FullSizeRender

Friedhelm vaknar upp med ett ryck. Det är dags att återvända till KG efter sommaren och han reser sig ur sängen med blandade känslor. Det skulle såklart bli kul att äntligen få hänga dagligen med Sigge, men de hade ju träffats hur mycket som helst under lovet. Sigge är Friedhelms bästa vän och efter lite slitningar i julas hade de som tur var hittat tillbaka till varandra under våren. Friedhelm tänker på sin vän samtidigt som han ordnar frukost och tankfullt sätter sig vid matbordet. Tankarna avbryts av att hans syster Nicole kliver in i köket med ett flin och Friedhelm slänger trött en blick på henne.


”Vad glor du på?” frågar hon och slänger med håret. ”När börjar du idag? Taggad på första dagen? Ska vi göra sällis?” fortsätter hon och skrattar åt sin brors himlande ögon. Friedhelms syster hade alltså valt KG efter att i åratal dissat skolan. Nu när Friedhelm började trean, började alltså Nicole ettan, till Friedhelms stora förtret. Han ville inte ha sin lillasyster i skolan, det gjorde honom obekväm. Tankarna avbröts återigen av lillasysterns ord.
”Hallå, nervös för att träffa Amelie eller?” frågade hon lite trevande, eftersom hon visste att det var något av ett känsligt ämne. Amelie var Friedhelms tidigare flickvän. Efter att ha blivit tillsammans under jullovet hade den ohälsosamt stressiga våren i tvåan inte precis gynnat deras förhållande. De hade gjort slut under första veckan av sommarlovet, sen hade Friedhelm spenderat nästan hela övriga lovet på norra Öland, där han jobbat på en golfklubb. Det hade varit ett smidigt sätt att undvika att träffa Amelie under lovet, men nu blev han tvungen att möta verkligheten. Återigen kände han sig tacksam över att ha Sigge vid sin sida, för han var säker på att Sigge bara skulle skaka på sina blonda lockar och prata på för att undvika någon stel stämning. Amelie, Sigge och han hade varit något av en trio under våren och det kändes konstigt om det inte skulle förbli så.

Både Friedhelm och Nicole blir för ovanlighetens skull klara i god tid innan skolan börjar, så de bestämmer sig för att gå hela vägen till dit. Det är inte långt, bara över Sankt Eriksbron, men de har tid på sig och går därför i långsam takt. De säger inte så mycket, utan Friedhelm tittar i backen medan Nicole tittar på sin telefon. Plötsligt kommer ett gäng cyklister i full fart och Friedhelm hoppar i sista sekund åt sidan till cyklisternas glåpord. Nicole får en oväntad knuff av Friedhelms hopp och tappar greppet om sin telefon. Några sekunders famlande följer innan favoritleksaken faller utanför broräcket och slutligen landar i vattnet långt där nere. Både Friedhelm och Nicole står förstenade och iakttar ringarna som iPhonen bildat på vattnet. Sen börjar Friedhelm skratta. Skadeglädjen är ju trots allt den enda sanna glädjen. Skolan är full av elever, nya och gamla. Friedhelm tränger sig fram och uppför trapporna, där han möter Sigge och några andra klasskompisar. När hans vän ser honom sprider sig ett leende på hans läppar och de två kramar glatt om varandra. I sista sekund inser Friedhelm att han nu även måste krama övriga närvarande klasskamrater och pliktskyldigt går han därför laget runt. Sist i truppen står dock någon han glömt att han skulle träffa – Cecilia. Den korta lilla figuren med burrigt hår ger honom en frågande blick och på en millisekund minns Friedhelm deras många dispyter som skedde under tvåan. Sedan minns han att de ju gett sig av på lov på god fot och därför böjer han sig och kramar även Cecilia. Hon ler och frågar om han har haft en trevlig sommar. Friedhelm berättar om sin Ölandsupplevelse, men utelämnar den tidigare delen om Amelie, eftersom han förutsätter att alla redan vet.

Först när lektionen börjar möter han Amelie, som tills dess suttit inne i klassrummet och väntat. Hon kramar honom och ger Friedhelm tecken att sätta sig vid bänken bredvid henne. Sigge får nöja sig med platsen bakom, bredvid deras klasskompis Flora. Hon är en sprudlande glad tjej som lite generat ler när Sigge väljer att sätta sig just där. Friedhelm fnissar lite för sig själv åt Flora, som oskyldigt inte har någon aning om att Sigge ju spelar på andra planhalvan.

Friedhelm och Amelie pratar lite om sommaren, och Amelie delar med sig av sina upplevelser från språkresan i Biarritz. Sena kvällar, surfing och killar. Amelie lämnar inte ute historierna om det sistnämnda, utan pratar på som om Friedhelm och hon alltid endast varit vänner. Friedhelm är tacksam för att hon anstränger sig men känner sig ändå inte helt bekväm med historien om de äldre fransmännen som Amelie umgåtts med på fyllan. I matsalen träffar Friedhelm sin syster som glatt vinkar och kommer fram med några tjejer som hon introducerar för sin bror. De ler blygt och flackar med blicken för att inte göra något fel. Friedhelm lider med ettorna som bryr sig så mycket om första intrycket under ettans första veckor. Trots allt kan det ju komma att avgöra en hel del, hur öppensinnade andra än säger sig vara. Friedhelm spanar särskilt in en tjej som står precis till höger om hans syster, som introducerar sig som Hildur. Vilket ovanligt namn? Hildur har kortklippt hår och en bestämd blick. Hon verkar knappt se Friedhelm när de hälsar och deltar bara lite halvt i diskussionen som han sedan har med henne och de andra tjejerna. Friedhelm försöker att le några gånger men efter ett tag himlar Hildur och pekar på sin tröja. Friedhelm har ännu inte märkt texten på framsidan, men nu ser han; ”Pojkar är skräp”. Hildur ler nöjt och höjer på ena ögonbrynet innan hon vänder sig om och kryssar mellan borden tillbaks till sin plats. De andra tjejerna skrattar högt och följer efter, även Nicole. Sigge som tills nu stått utanför diskussionen går fram till Friedhelm och klappar honom förstående på axeln.
”Chilla, ta det på insparken din jävla fuckboy” fnissar han och knuffar sedan Friedhelm med sig in i matkön. Friedhelm rynkar pannan och flyttar sedan blicken lite åt höger. Där sitter Amelie, som med en hård blick avslöjar att hon iakttagit allt. Friedhelm tar ett andetag och upprepar orden som han nött in i veckor.
”Nytt skolår, nytt jag”.

Sugen på mer läsning om Friedhelms liv på KG? Läs förra årets julkalender och håll
utkik efter en fortsättning på kzine.se under hösten!


By