MÄN SOM HATAR KVINNOR

By on September 7, 2017 in Columns

Screen Shot 2017-06-02 at 19.04.46

Vi får jämt höra om manshat och hur fel det är av kvinnor att hata män, för alla män är inte likadana. Ändå så hör man ingenting om kvinnohat – det som faktiskt förekommer mest. Flickor i andra länder får stå i skuggan av sina bröder, för det är endast män som kan få välbetalda jobb. Flickor som måste hoppa av skolan tidigare för att hjälpa till hemma medan deras bröder får en bra utbildning.

Att Zara Larsson skrev i sin blogg för ett antal år sedan att hon var en manshatare skapade en stor debatt, människor av alla åldrar och av alla kön skrek “inte alla män”. Hon menade att hon hatar machokulturen, kulturen som får män att bli just det vårt samhälle kallar en man. Andra mediaprofiler som Lady Dahmer skapar ramaskrin och får mordhot av män som känner sig kränkta.

Ändå är det kvinnohat som har fruktansvärda konsekvenser. Att tiotusentals kvinnor varje år blir utsatta för misshandel och att det begås nya mord på kvinnor som visas på tidningarnas framsidor så gott som varje vecka tänker ingen på. Det är också en form av hat. Den senaste var Tova Moberg som misstänks ha tagits ifrån livet alldeles för tidigt av sin expojkvän. I andra länder blir kvinnor könsstympade, för de förtjänar inte njutning, det är bara till för männen. Kvinnor blir bortgifta för deras åsikt räknas inte. Kvinnor tvingas till aborter i Asien, för om de bara kan ha ett barn vill de ha en pojke som senare kan försörja familjen.

Kvinnohat medför även idealen kvinnor måste leva upp till. De passiviserar, skapar djupt självförakt, fientlighet kvinnor emellan. “Lilla gumman” är något som kvinnor runt om i världen får höra dagligen, jag är inte din lilla gumma, jag är min egen person. Kvinnohat är anledningen till att kvinnor i genomsnitt får lägre lön, att “kvinnoyrken” har lägre status och att “kvinnosjukdomar” inte prioriteras lika högt inom forskning bara för att nämna några få exempel. Kvinnor ska också få klättra på karriärstegen även om de känner en längtan efter barn, kvinnor ska också få gå ut på kvällar utan att bli ifrågasatta om de är bra föräldrar.

Manshat har inga konsekvenser, det är inte män som mördas och misshandlas varje år för att de är just män och måste visas till rätta. Män nekas inte en examen för att de råkar visa axlarna under sin examensdag. Män nekas inte utbildning för att de har shorts och att detta kan anses sexuellt provocerande av deras klasskompisar av det motsatta könet.

Kvinnohatet genomsyrar hela vårt samhälle och alla kvinnors vardag. Manshat är en reaktion på detta och bedrivs i mycket mindre skala och har ingen påverkan på vår samhällsstruktur.” Som Lady Dahmer så klokt säger i ett blogginlägg.

Så ja, kvinnohat finns, och ja, det är vanligare än manshat. Det tillhör bara normerna i vårt patriarkala samhälle. Kulturen skadar inte bara kvinnor utan det är även den som ligger till grund för varför en man är kapabel till att göra hemska saker. Och nej, ingen feminist är manshatare i den form som du tror, vi tycker lika synd om män som kvinnor i detta samhälle.

(Det finns fler kön än kvinna och man, i denna artikel har jag utgått ifrån framförallt cis-kvinnor och cis-män för att det inte ska förvirra)


By