VI VIKER OSS INTE FÖR HAT OCH RASISM

By on September 12, 2017 in Columns

usch

Tisdagen den 12:e september ofredade extremister vår vackra skolbyggnad med hatiska affischer, en banderoll och fyllde våra elevers skåp med rasistisk propaganda. Vår skola präglas av tolerans, öppenhet och acceptans. Vi, elever på Kungsholmens Gymnasium, fördömer det som har skrivits och står absolut inte bakom det.

Dessa händelser antas ha ägt rum under tisdagsmorgonen, den 12 september, och lär med största sannolikhet ha utförts av nynazister. Kzine har kontaktat mailadressen bakom breven – dock utan framgång eller svar. Antagligen för att dessa människor inte kan stå bakom sitt hatiska budskap.

Varför valde de just Kungsholmens Gymnasium? Det är en komplex fråga, men vår skola har tidigare blivit provokativt omskriven av bland annat Fria Tider och nazistiska Nordfront år 2015. Fria Tider var även en av hemsidorna som brevet hänvisade till för att “läsa mer om vad skolan och vanliga media inte berättar och ljuger om”. Vår skolas mångfald och vårt stora elevantal kan provocera samt locka extrema grupper, då de ser en möjlighet att nå ut till en “stor publik”.

Brevet som många elever fick i sina skåp missbrukade skolans logga samt våra värderingar. Det har även kommit ett mail till åtminstone en förälder som länkat till den till synes oskyldga sajten “elevinfo.se” – men som egentligen är en hatsajt innehållandes samma brev som eleverna fått. Det är viktigt att ni elever informerar era föräldrar om att det inte är ett meddelande som skolan överhuvudtaget står för eller har godkänt.

Efter att ha pratat med en person från elevkåren – visar det sig att bland annat en utomstående person som inte är elev på skolan kontaktat elevkåren för att säga att han fått ett sms från “elevinfo” som han trodde var kopplat till skolan i och med missbruket av skolans emblem. Baserat på detta samt ovanstående stycke är det med största sannolikhet en organisation/ett gäng personer som inte är elever som ligger bakom affischerna, breven och banderollen.

Skolledningen gick ut med detta på Fronter och lärarna har blivit informerade. Samma affischer som satt på vissa av skolans fönster har även setts till på många ställen vid Fridhemsplan. I och med att det finns övervakningskameror på skolan och att ett brott har begåtts – lär förhoppningsvis den/de skyldiga kunna identifieras.

För att förhindra att något liknande händer igen hoppas många av oss att skolan arrangerar diskussioner och föreläsningar för att upplysa våra elever om de skadliga effekter som rasism och trångsynthet kan ha. Det är även hjälpsamt att DN och StockholmDirekt har uppmärksammat fallet då det belyser hur absurd denna händelse är.

Vi står för mångfald och omfamnar våra olikheter och olika ursprung. Detta är inget som nynazister eller andra hatgrupper ska förstöra – för att tillsammans är vi mycket starkare. Ta hand om varandra och låt deras hat istället motivera oss till att upprätthålla den toleranta och öppensinnade andan som vår skola har.

Kommentar: Bilden är censurerad för att KZINE ej står bakom bildens budskap.

 


By