FRIA SKOLVALET – UNDER ATTACK AV DE RÖDGRÖNA

By on November 6, 2017 in Uncategorized

23360938_1772560529704649_1316786803_n

I skrivande stund har 2017 års höstlov snart passerat och för mig representerar detta lov att första halvan av min första termin här på Kungsholmens Gymnasium är avklarad. Det jag verkligen insett är att något av det bästa med KG är eleverna och vår samhörighet med varandra, samtidigt som mångfalden är tydligt märkbar i form av bland annat elevers olika bakgrund, etnicitet och religionstillhörighet. Denna mångfald har uppkommit naturligt och är resultatet av hårt arbete som lönat sig. Det är vår ambition, vilja och motivation som enar oss. Kungsholmen är beviset på att kvotering, oavsett om det gäller bostadsort, hudfärg eller kön inte behövs för att uppnå mångfald.

För många är Kungsholmens Gymnasium ett steg ifrån de stökiga grundskolor de tvingades gå till i nio år. Det är att slippa axla samtliga roller i ett grupparbete och det är att finna en stolthet i att ha pluggat stenhårt inför ett prov istället för att dölja det. Vi är ambitiösa, en egenskap som inte påverkas av vår etnicitet, religionstillhörighet eller vilket kön vi väljer att identifiera oss som.

Motivation och hårt arbete blev biljetten in till mitt förstahandsval, det gymnasium som passade mig bäst. Och jag är glad att jag hann, det finns nämligen en risk att min yngre bror inte alls kommer få samma frihet att välja. Socialdemokraterna i Stockholms stad har länge pratat om att begränsa ens gymnasieval till sin hemkommun och säga upp det så kallade ”samverkansavtalet” som möjliggör gymnasiestudier över kommungränser. De rödgröna har också börjat driva en idé om skollotteri, för enligt dem är tvång och inskränkt frihet det bästa tänkbara sättet att minska segregationen och skapa mångfald. Dessa vänsterförslag skulle kunna få förödande konsekvenser, inte minst för ungdomar från de mest utsatta områdena.

Vi måste värdera och värna om det fria skolvalet, för en begränsning av det vore att kväva elevers vilja att jobba hårt. Det är att säga att det inte spelar någon roll hur hårt du arbetar eller hur duktig du är. Faktorer du inte kan påverka ska istället spela en avgörande roll i hur långt du tillåts att nå. Ett ofritt skolval, bundet till exempelvis bostadsort, är att frånta människor deras möjligheter. Ditt kön, etnicitet eller var du bor ska inte avgöra vad som ger dig en plats på det gymnasium du vill, utan resultat och merit. Det är den ultimata rättvisan. Var med i kampen för den, du med.

Wilma Eriksson
Vice ordförande, MSU KG
@msu_kg


By