10 filmer som ger dig 100% julkänsla   

By on December 6, 2017 in Columns

christmas-tree-lights

Även om novembers regniga dagar ligger bakom oss och julen, pepparkaksbak och Lucia närmar sig med stormsteg så kan det vara svårt att uppbåda någon julkänsla när allt utanför ens fönster är genomgrått. För att hjälpa er att framkalla denna julkänsla har Kzine satt ihop en lista på 10 julfilmer som garanterat kommer att ge dig 100% julkänsla, så skaffa fram några pepparkakor och någon att titta med så är julkänslan inte långt bort.

1. Miraklet i New York (1994) Miracle on 34th street

Först ut på listan är en film fylld med julkänsla som handlar om att varuhuset Cole i New York anställer en ny tomte, en man vid namn Kris Kringle. Han gör sitt jobb så pass bra att flera barn blir övertygade om att han är den riktiga tomten vilket leder till att en flicka och hennes barnvakt bestämmer sig för att bevisa att Kris Kringle är den riktiga tomten. Filmen knyter in klassiska julteman så som Macy’s stora parad i New York och, så klart, tron på tomten.

 

2. Elf (2003)

Nästa film på listan är en julig komedi med Will Ferrell i huvudrollen. Han spelar tomtenissen Buddy som efter en något annorlunda uppväxt på Nordpolen beger sig iväg till New York för att leta rätt på sin riktiga pappa. Det är svårt att se denna film utan att fyllas av julkänsla då  filmen slutar i ett människofyllt Central Park som stämmer upp i gemensam julsång.

 

3. Grinchen – julen är stulen (2000) How the Grinch Stole Christmas

En julfilmslista är inte komplett utan den välkända julfilmen om Grinchen och invånarna i Whoville. Den gröna, julhatande Grinchen bestämmer sig för att förstöra julen för invånarna i Whoville, men hans planer går inte riktigt som han tänkt sig. Filmen framkallar sådan värme och glädje att inte ens den suraste KG-eleven kan låta bli att dra lite på munnen när filmen är slut.

 

4. The Holiday (2006)

Det finns många romantiska julfilmer i världen men The Holiday är, enligt mig, en av de bästa. Vi får följa en amerikansk kvinna och en engelsk kvinna som byter hus med varandra över julhelgen. De möter båda nya liv som står i stark kontrast till deras gamla, och de får båda fira jul på helt nya sätt. Julstämning blandas med romantik och den perfekta balansen resulterar i en klart sevärd film som passar perfekt runt jul.

 

5. Love Actually (2003)

Ännu en romantisk julfilm som helt klart är sevärd är Love Actually. I filmen får man följa åtta olika par i London, som alla är kopplade till varandra på olika sätt, och hur deras liv förändras inför julhelgen. Från premiärministern till en avdankad musiker presenteras flera olika sorters jul och det finns en historia för alla. Med både romantik och jul som huvudteman är denna film en klar kandidat för att lysa upp decembermörkret med julig stämning.

 

6. En julsaga (2009) A Christmas Carol

Den klassiska sagan av Charles Dickens i ny tappning med Jim Carrey kvalar även den in på den här listan där man får följa den elake Mr.Scrooge. Han avskyr julen, och allt annat egentligen, och blir under julen hemsökt av tre olika spöken för att han ska inse värdet av både julen och sitt eget liv. De visar honom vad han går miste om, och vad han kommer att gå miste om, om han fortsätter leva sitt liv i bitter ensamhet. Filmen framhäver hur viktigt det är att ta vara på det man har och att uppskatta de man har omkring sig, och såklart är den fylld med julstämning.

 

7. The spirit of Christmas (2015)

Även nästa film innehåller en del spöklika inslag när en ung advokat bestämmer sig för att ta sig an ett svårt fall och måste sälja ett gammalt hus. Hon väljer att bo i huset när hon försöker sälja det, men ganska snabbt börjar oförklarliga saker att hända. Filmen är både julig och romantisk, men även lite spännande och sorglig vilket gör det till en perfekt blandning av allt som kan behövas i en film.

 

8. Arthur och julklappsrushen (2011) Arthur Christmas

Nästa film på listan tar oss hela vägen upp till Nordpolen och till tomtens högkvarter. Mitt under den stora julruschen råkar tomten glömma kvar ett paket på Nordpolen. Hans son, Arthur Christmas, hittar paketet och ger sig ut på en fartfylld resa för att överlämna julklappen innan solen går upp på. Detta är en helmysig familjefilm som bygger på det magiska med barns tro på tomten och såklart har den med alla de klassiska inslagen som tomtens släde, de flygande renarna och tomtenissar.

 

9. The Nightmare Before Christmas (1993)

En inte så klassisk julfilm är Tim Burtons “The nightmare before christmas”, men den kvalar ändå in på listan. I filmen får man följa Jack Skellington, den populäraste varelsen i halloweenstaden, när han upptäcker julstaden och hur underbar julen är. Han och de andra invånarna i halloweenstaden bestämmer sig för att årets jul ska bli deras, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Även om filmen inte är så julig i sig så förmedlar den vad som egentligen är viktigt med julen, och så är den även fylld med låtar som man går och nynnar på i flera dagar.

 

10. A Christmas Prince (2017)

Det nyaste inslaget på listan är Netflix egna film som kom ut i år. Den handlar om journalisten Amber som blir skickad till landet Aldovia för att delta i en av kungahusets presskonferenser, men när kronprinsen inte dyker upp väljer Amber att utforska slottet på egen hand vilket leder till att hon misstas för prinsessans privatlärare. Filmen är julig ut i varje hörn då den utspelar sig i ett juldekorerat, snötäckt slott och romantiken är ständigt närvarande.

.


By