DAGEN ÄR KOMMEN del 11

By on December 11, 2017 in Dagen är kommen - Säsong 2, Julkalender

dagenarkommen2017

11e december, måndag

Friedhelm är arg under måndagen och sitter med luvan på hoodien uppdragen, längst bak i klassrummet. Folk känner igen beteendet från tvåan, och vet att de gör bäst i att låta honom vara ifred. Det är han tacksam för. Endast Matilda vågar utmana ödet och hon slår sig ned vid bänken bredvid honom.

“Waddup” fnissar hon och Friedhelm suckar åt Flora-skämtet. Inte ens det kan göra honom på gott humör idag. Matilda fattar vinken, men är fast besluten att försöka få honom att må bättre.

“Hallå hur är det?” frågar hon och klappar honom på axeln. Han skakar på huvudet.

“Jo säg” fortsätter Matilda och knuffar på honom. Han suckar.

“Pappa fick nåt diplomatjobb i Bryssel, så alla i familjen förutom jag flyttar dit över jul” mumlar han irriterat och Matilda får ett ledset ansiktsuttryck.

“Men du bor kvar i lägenheten?” frågar hon. Friedhelm nickar.

“Ja, jobbet är på obestämd tid så vi behåller lägenheten” svarar han och Matilda lyser upp.

“Men varför är du då ledsen? Fatta vilka feta fester du kan ordna! Och vi blir som din familj! Jag, Amelie, Sigge” säger hon entusiastiskt. Friedhelm ler ett pyttelitet leende men sedan skakar han på huvudet.

“Sigge är sur på mig för Flora-grejen” mumlar han och Matilda himlar med ögonen.

“I såna fall är ju det hans förlust, jag har aldrig så roligt som när vi hänger” säger hon och ler ett sånt där genuint leende som bara riktigt goda människor kan. Friedhelm skakar på huvudet.

“Är du alltid snäll mot alla?” frågar han och nu är det Matilda som skakar på huvudet.

“Bara mot de som jag vet är goda personer. Du bryr dig om både Sigge och Flora, det tycker jag är fint. Men om de båda är lyckliga, kan inte du låta dem vara det då?” säger hon och Friedhelm suckar. Amelie hade redan pratat med honom om det här. Matilda ser att han blir irriterad och hon klappar honom på axeln igen.

“Det ordnar sig. Både hemma och här. Jag lovar” säger Matilda och ger Friedhelm en kram. Det känns bra att ha någon som verkligen bryr sig. Sigge verkar ju bara ha tid för Flora och Amelie är bara intresserad av fysiskt sällskap, så att någon frågar hur han mår känns som en bra grej för omväxlings skull. Just nu är inte allt jättekul, men Matilda har rätt; det blir bättre. Det jobbigaste är bara att familjen verkade vara taggade på att flytta, tillochmed Nicole. Mitt i gårdagens diskussion hade det kommit fram att hon inte alls trivdes på KG och tyckte att en flytt skulle kunna bli skönt. Friedhelm hade frågat henne vad Hildur tyckte om det, och fått svaret att Hildur också skulle byta efter nyår, så det spelade ingen roll. Plötsligt kändes alla så långt borta, och Friedhelm blev arg av bara tanken.


By