DAGEN ÄR KOMMEN del 15

By on December 15, 2017 in Dagen är kommen - Säsong 2, Julkalender

dagenarkommen2017

15e december

Friedhelm bestämmer sig för att skita i Sigge. Eller alltså, inte för alltid, men åtminstone tills saker och ting har blåst över. Amelie och Matilda pratar äntligen med honom igen i skolan, efter att ha hört att han bett om ursäkt. Under lunchen kommer Matilda med ett förslag.

“Friedhelm, vill du följa med på körarnas lucia ikväll? Flora skulle följt med oss men hon skulle göra något med Sigge” säger Matilda och Amelie nickar instämmande. De vet att han ångrar sig för att ha outat Sigge, men också att han varit nere de senaste dagarna.

“Vi kan gå ut efteråt” fyller Amelie i. Friedhelm rycker på axlarna.

“Jorå varför inte, inte som att jag hade något annat planerat” svarar han och så är det bestämt. Det är först vid sju på kvällen, så Friedhelm hinner hem efter skolan. Där träffar han sin mamma och sina systrar i hallen med resväskor. Han rynkar pannan.

“Vi åker ju ner till Bryssel en första vända över helgen, Friedhelm! Det har jag sagt” utbrister hans mamma när hon ser hans bekymrade ansiktsuttryck. “Vi ses ju igen på söndag” fortsätter hon, pussar sin son på kinden och går sedan ut genom lägenhetsdörren följd av sina döttrar. För första gången tycker inte Friedhelm att det känns bra att vara ensam hemma. Det känns bara tomt.

 

Halv sju möter han Amelie och Matilda vid stadshuset, redo för körarnas luciakonsert. Tillsammans går de in och sätter sig, det är fullt med folk och Friedhelm känner igen flera från skolan. Det blir mörkt i salen och den första sången inleds, sjungen av vitklädda, ljusbärande tärnor och stjärngossar. Friedhelm njuter. Han älskar julen och lucia, och han är glad över att få vara där med vänner.

 

Efteråt tar sig trion in till stan. Först äter de sen middag på någon liten restaurang på Kungsgatan, sedan tar de sig ut i Stockholms nattliv. Eller ja, det vill säga det nattliv som är tillgängligt för tre artonåringar. Matilda blir, inte helt förvånande, aspackad och Friedhelm känner hur han beskyddande måste se till att ingen sliskig snubbe kommer för nära hennes vilda dansande. Han själv känner ingen lust till något haffande. Är man ute med två tjejer där den ena är ens ex så är det kanske ingen superidé. Men han har väldigt kul. Roligare än på länge. När klockan närmar sig tre på natten bestämmer de sig för att ge upp. Amelie och Friedhelm stöttar Matilda samtidigt som de tar sig hem till Friedhelm. När han ändå har FF kan de andra ju få sova över där eftersom att han bor så nära. De tar sig in genom porten och upp till lägenheten. Matilda däckar i närmsta soffa och Friedhelm och Amelie sätter sig i köket med varsin kopp te. Utekvällen förvandlas således till en myskväll med te och tända ljus. Lite som att göra det bästa av en kväll; både och. Helt perfekt.


By