DAGEN ÄR KOMMEN del 20

By on December 20, 2017 in Dagen är kommen - Säsong 2, Julkalender

dagenarkommen2017

20e december, onsdag

När Friedhelm kommer till skolan har alla i klassen redan hört om Matildas hjältedåd.

“Vad gjorde du egentligen?” frågar Sigge och Friedhelm rycker på axlarna.

“Hon var säker på sin sak, vad skulle jag gjort?” svarar han och nu är det Sigge som rycker på axlarna.

“There’s strength in numbers. Du hade ju kunnat hjälpa henne”, säger Sigge och går sedan för att krama Flora som kommer gåendes i korridoren. Friedhelm blir irriterad. Han var ju där och helt redo att hjälpa sin lillasyster och Hildur. Tankarna avbryts av att Flora kommer fram till honom.

“Klart du ska få en kram du också!” säger hon och ger honom en kram. Friedhelm uppskattar gesten. Så småningom står nästan hela klassen utanför klassrummet. Plötsligt kommer Matilda gåendes i korridoren och flera i klassen går fram för att uttrycka sin uppskattning.

“Fast hallå så fantastiskt var det väl ändå inte?” säger Flora med armarna i kors. Sigge skrattar.

 

Under lunchen sitter hela klassen samlad vid ett långbord. Friedhelm hamnar på kanten med sitt crew, vilket inte gör honom något. Alla är taggade på morgondagens julavslutning, men Friedhelm får lite ont i magen. Tanken på att slippa skolan och allt plugg är såklart skönt, men han trivs bland sina vänner. Alla tankar på känslor känns för stunden avlägsna, men Friedhelm tror också att det dels kan bero på att Amelie inte varit i skolan på hela veckan. En del av honom vill bara låta det passera över lovet, men han bestämmer sig till slut för att snapa henne och fråga om allt är bra. Hon öppnar, men han får inget svar.

“Ska vi gå och se Love Actually i aulan efter lektionen?” frågar Matilda glatt och får Friedhelm att titta upp från telefonen.

“Vi tänkte också gå, det blir kul!” säger Flora och blickar på sig själv och Sigge.

“Jorå vi kan gå” säger Friedhelm och lägger undan telefonen. Amelie får skylla sig själv om hon inte svarar. Han kan inte rå för att han inte känner något för henne längre.

 

Sagt och gjort, går de fyra tillsammans och sätter sig för att titta på Love Actually i aulan. Friedhelm hamnar med Matilda på sina vänstra sida och Sigge på sin högra, med Flora på Sigges andra sida. Friedhelm ser i ögonvrån hur Sigge och Flora håller hand när filmen börjar, men han försöker fokusera på filmen. Han har sett den tusen gånger, men inget får honom i samma julstämning. Hans fokus på filmen avbryts av att han känner hur något rör sig längst hans vänstra ben. Det är Matilda som tar hans vänsterhand i sin, och han känner paniken inom sig. Nej, nej, nej, vad händer? Stelfrusen sitter han kvar och släpper inte filmen med blicken. Han drar inte åt sig handen, utan försöker reda ut känslostormen inom sig. Det är då han känner något mer. Någon rör vid hans högerhand. Han sneglar på Sigges hand samtidigt som den långsamt tar hans. Vad fan händer? Han sitter här och håller hand med Matilda och Sigge, som dessutom har Flora bredvid sig. Nej, nej, nej. Vad betyder det här ens? 


By