DAGEN ÄR KOMMEN del 4

By on December 4, 2017 in Dagen är kommen - Säsong 2, Julkalender

dagenarkommen2017

4e december, måndag

Friedhelm hinner i tid till dagens första lektion, vilket läraren såklart uppmärksammar.

“Vilken ära att du vill vara med oss så tidigt idag” säger han och nickar åt Friedhelm som bara himlar med ögonen och sätter sig vid fönstret. Matilda kommer och sätter sig bredvid. Nu är det istället Friedhelm som är förvånad över den tidiga ankomsten.

“Är du här redan?” säger han och Matilda ger Friedhelm en grimas.

“Jag är här typ hela tiden, men ni kommer bara ihåg tillfällena då jag inte är det?” yttrar hon och fnyser, men hon ler åt Friedhelm så att han ska fatta att hon inte är sur på riktigt. Sigge och Amelie kommer in i klassrummet, och sätter sig i andra änden av klassrummet, men Sigge blinkar till Friedhelm. Han vet vad som hände igår. Tankarna avbryts av att Matilda tar till orda.

“Hallå hur var helgen? Vad gjorde du?”

“Jo bra, tog det mest lugnt” säger Friedhelm och vänder blicken från Sigge och Amelie och tittar istället lite förstrött ut genom fönstret.

“Okej, min var iallafall jättebra! Dels såg jag nya Solsidan-filmen, sen så kom mina kompisar från Göteborg och vi gick på stan, julbakade, såg film och bara myste. Så sjukt härligt, men jag har ioförsig inte pluggat något alls…” säger Matilda och fortsätter att prata på lite till om sin underbara helg, utan att märka att Friedhelm varken frågat eller lyssnar. Nu har han istället vänt uppmärksamheten åt två tjejer som kommer ingåendes i klassrummet precis innan läraren stänger för att börja lektionen. Det är Flora och Cecilia, som med arga blickar mot varandra kryssar mellan bänkarna och tar varsin plats långt ifrån varandra. Friedhelm hatar att vara indragen i konflikter, men han älskar andras draman. Vad kan det där ha handlat om? Han skriver till Sigge på snap och frågar, samtidigt som läraren börjar med genomgången.

“Kolla hur sura Cecilia och Flora är, vet du varför?”

Sigge öppnar och skriver…

“Berättar sen.”

Friedhelm stänger otåligt telefonen och ger Sigge en menande blick, men vänder sedan uppmärksamheten mot läraren.

 

När lektionen är slut har det redan hunnit bli dags för lunch. Friedhelm, Sigge och Matilda tar sig ned mot skåpen och matsalen.

“Hur kan du veta varför de är sura egentligen?” undrar Friedhelm och tar upp Flora och Cecilia-frågan igen. Matilda tittar nyfiket på killarna.

“Vadå? Är de sura?” frågar hon och Sigge nickar till svar.

“Ja det är tydligen något drama i kåren, incestfest som vanligt” säger han. Matilda och Friedhelm skrattar samtidigt som de kommer ner till skåpen. Plötsligt ser de Hildur röra sig mot dem i folkmassan och Matilda spärrar upp ögonen. Hon skakar på huvudet.

“Nej nej nej men vad händer?” flämtar hon och försöker gömma sig bakom Friedhelm. Han är förvirrad över hennes barnsliga reaktion. Hildur kommer fram och kikar lite försynt på Matilda som hukar sig bakom Friedhelm. Lite generat sträcker hon på sig och låtsas som om hon bara böjt sig för att plocka upp något.

“Hej Matilda!” säger Hildur glatt och ler ett stort leende, varpå hon snabbt tittar på Friedhelm med avsmak.

“Hejsan, allt bra?” får Matilda ur sig samtidigt som hon långsamt rör sig mot sitt skåp tillsammans med Sigge och Friedhelm. Hildur nickar till svar.

“Visst finns det bara en Matilda i er klass?” frågar Hildur rakt på sak och nu är det Matilda som nickar till svar.

“Och ditt efternamn är Karlsson?” fortsätter Hildur.

“Ja? Var det något?” frågar Matilda och höjer otåligt på ena ögonbrynet. Hildur går lite närmre fram. Hon lägger en hand på Matildas axel.

“Matilda, run.” säger hon och Matilda spärrar upp ögonen, varpå hon trycker sin väska i Friedhelms famn och springer därifrån, med Hildur hack i häl. Kvar står Friedhelm och Sigge.

“Jag visste inte att Matilda var med i killergame?” säger Sigge

“Inte jag heller, men det är ju inte konstigt att hon överlevt så länge när hon aldrig är här” svarar Friedhelm och de båda tittar efter Matildas blonda huvud som i ilfart rör sig längst bort i korridoren, nära matsalen.


By